شناسایی سلول های خونی و مطالعه هموگرام کرم آلو Grapholita funebrana (Treitschke) (Lep.: Tortricidae)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات آفات گیاهی، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IPRJ-10-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 231
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم محمودزاده ارزنه ئی

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران

مسعود حکیمی تبار

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران

مریم عجم حسنی

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران

چکیده

سامانه گردش خون و سلول­های خونی (هموسیت­ها) در دفاع سلولی حشرات نقش مستقیم دارد. تغییرات شکل، تعداد و نوع سلول­های خونی، شاخص مهم واکنش موجود زنده به آلودگی و یا تنش هستند. در این تحقیق، سلول­های خونی لارو کرم آلو Grapholita funebrana (Treitschke) با استفاده از میکروسکوپ نوری در بزرگنمایی ۴۰ مورد مطالعه قرار گرفتند. شناسایی سلول­ها با رنگ­آمیزی گیمسا انجام گرفت. پنج نوع سلول خونی در لارو این حشره شناسایی شد که عبارتند ازگرانولوسیت­ها (GRs)، پلاسموتوسیت­ها (PLs)، اونوسیتوئید­ها (OEs)، پروهموسیت­ها (PRs) و اسفرولوسیت­ها (SPs). بررسی درصد فراوانی هموسیت­ها در لاروهای سنین مختلف کرم آلو نشان داد که گرانولوسیت­ها و پلاسموتوسیت­ها فراوان­ترین سلول­ها در لاروهای سنین چهار و پنج آفت می­باشند. تعداد هموسیت­ها به تدریج با افزایش سنین لاروی افزایش یافت. به علاوه، اجزای هموگرام شامل وزن لاروی، حجم همولنف، و تعداد کل سلول­ها نیز بررسی و تعیین شدند. این مطالعه نشان داد که با افزایش سن لاروی و اندازه آن به تدریج بر حجم همولنف و تعداد کل سلول­های خونی افزوده می­شود. کرم آلو یکی از آفات جدی باغ های آلو در کشور محسوب می­شود و بررسی­های ایمنی­شناسی روی این آفت کمتر مورد توجه بوده است، لذا در این تحقیق، شناسایی انواع سلول­های خونی کرم آلو و تعیین فراوانی آنها مورد بررسی قرار گرفت.

کلیدواژه ها

Grapholita funebrana, مورفولوژی سلول های خونی, حجم خون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.