کارایی لوماکیدین ۵ جی® و فریکول® در تلفیق با تله های جلب کننده علیه لیسکLinnaeus Deroceras agreste در گلخانه و مزرعه کاهو

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات آفات گیاهی، دوره: 11، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IPRJ-11-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 97
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام احمدی

بخش تحقیقات جانورشناسی کشاورزی، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران

مولود غلام زاده چیتگر

بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران

چکیده

لیسک Deroceras agreste از مهم­ترین آفات گلخانه­ها و مزارع کاهو است که باعث کاهش کمیت و کیفیت کاهو می­شود. کارایی هفت تیمار شامل ۱-طعمه مسموم لوماکیدین ۵ جی®، ۲-طعمه مسموم فریکول®، ۳- لوماکیدین ۵ جی® با تله­ جلب کننده ماءالشعیر، ۴- فریکول® با تله­ جلب­کننده ماءالشعیر ، ۵- لوماکیدین ۵ جی® با تله­ شیر، ۶- فریکول® با تله­ شیر و ۷- شاهد در چهار تکرار در گلخانه­ و مزرعه کاهوی قائم­شهر مازندران در سال­های ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ ارزیابی شد. تعداد لیسک های زنده یک روز قبل و ۲ ،۴، ۸، ۱۴ و ۲۱ روز بعد از اعمال تیمارها شمارش شدند. نتایج نشان داد که هم در گلخانه و هم در مزرعه استفاده از تله ماءالشعیر کارایی طعمه های لوماکیدین ۵ جی® و فریکول® را در کنترل لیسک D. agreste به­طور معنی داری افزایش داد. در روز بیست و یکم، بالاترین درصد کارایی در تیمار لوماکیدین ۵ جی® در تلفیق با تله ماءالشعیر (۱۰۰ درصد در گلخانه و مزرعه) به­دست آمد. در این روز، بالاترین درصد خسارت برگ ها مربوط به شاهد (حدود ۷۰ درصد) و سپس، فریکول® (۸/۱۳ و ۲/۱۴ درصد به­ترتیب در گلخانه و مزرعه) بود. در تیمار لوماکیدین ۵ جی® تلفیق با تله ماءالشعیر خوردگی برگ مشاهده نشد. بنابراین به­کارگیری تله ماءالشعیر در تلفیق با لوماکیدین ۵ جی® و فریکول® برای افزایش کارایی این طعمه ها پیشنهاد می شود. از این میان، لوماکیدین ۵ جی® با تله ماءالشعیر ضمن تاثیر بیشتر در کنترل لیسکD. agreste  از نظر اقتصادی نیز به صرفه تر است.

کلیدواژه ها

Deroceras agreste, طعمه مسموم, تله جلب کننده, کاهو

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.