کارایی خاک دیاتومه، نانو ذرات سیلیکا، کائولین، گوگرد میکرونیزه و اختلاط آنها روی کنه تارتن دولکه­ایTetranychus urticae Koch.  در شرایط گلخانه­ای

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات آفات گیاهی، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IPRJ-12-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 103
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

النا حسینی

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

شهرام آرمیده

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

شهرام میرفخرائی

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

چکیده

کنه­ تارتن دولکه ایurticae Koch.  Tetranychus یکی از آفات مهم گیاهی می­باشد. برای کنترل این آفت از کنه­کش­های شیمیایی استفاده می شود که باعث افزایش باقیمانده، از بین رفتن دشمنان طبیعی و آلودگی آب های زیر­زمینی می­شود. در همین راستا، تاثیر خاک دیاتومه، نانو ذرات سیلیکا، کائولین، گوگرد میکرونیزه و اختلاط آنها روی مراحل مختلف زیستی کنه دولکهای در شرایط آزمایشگاهی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تجزیه پروبیت نشان داد میزان LC۵۰  نانوسیلیکا روی مرحله تخم بعد از پنج روز معادل ۰۰/۱۸۰ میلی­گرم ­بر ­لیتر و میزان LC۵۰ برای پوره سن سوم و کنه ماده بالغ بعد از ۷۲ ساعت به­ترتیب­۵۱/۳۰ و ۱۰/۴۳ میلی­گرم ­بر ­لیتر بود. در بررسی اثر اختلاط ترکیب ها، بیشترین اثر کشندگی علیه تخم، مرحله پوره سن سوم و کنه بالغ ماده به­وسیله اختلاط گوگرد و نانوسیلیکا  به دست آمد. مقایسه میانگین اثر تیمارهای خاک دیاتومه، نانوسیلیکا ، کائولین، گوگرد و ترکیب آنها روی میزان شاخص کلروفیل برگ نشان داد که بیشترین شاخص در تیمار گوگرد (۵۳/۴۲) می باشد. همچنین، کمترین تخمریزی و تولید نتاج در تیمار اختلاط گوگرد و نانوسیلیکا  مشاهده شد. با توجه به تاثیر قابل توجه اختلاط گوگرد و نانوسیلیکا  علیه تخم، پوره سن سوم و کنه بالغ ماده می­توان آن را در برنامه مدیریت تلفیقی این آفت مورد استفاده قرار داد.

کلیدواژه ها

خاک دیاتومه, کائولین, کنه تارتن دولکه ای, گوگرد میکرونیزه, نانو ذرات سیلیکا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.