تاثیر اگزیندول و حشره کش بیولوژیک بایولپ® بر سمیت، شاخص های تغذیه ای، آنزیم های گوارشی و ذخایر انرژی کرم قوزه پنبهHelicoverpa armigera Hubner (Lep.: Noctuidae)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات آفات گیاهی، دوره: 12، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IPRJ-12-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 227
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عادل باغبان

گروه گیاه پزشکی دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

غلامحسین مروج

گروه گیاه پزشکی دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

جلال جلالی سندی

گروه گیاه پزشکی دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

چکیده

اگزیندول (Oxindole) یک مهار کننده سیگنال ایکوزانویید است و سامانه ایمنی در حشرات را مهار می­کند. یکی از مهم ترین مشکلات عوامل بیولوژیک نظیر باکتریBacillus thuringiensis Kurstaki (BtK)  کارایی پایین و کندی اثرگذاری آن­ها است. در این تحقیق اثر اگزیندول و فرآورده بیولوژیک بایولپ® بر پایه BtK، روی سمیت، شاخص­های تغذیه ای، ذخایر انرژی و فعالیت آنزیم­های گوارشی کرم قوزه پنبه Helicoverpa armigera Hubner (Lep.: Noctuidae) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد اگزیندول باعث افزایش تلفات لاروها و کاهش LC۵۰ و LT۵۰ بایولپ® شد. شاخص های تغذیه­ای کرم قوزه پنبه تحت تاثیر غلظت­های زیرکشنده باکتری و اگزیندول تغییر یافت. در غلظت ۵/۰ گرم اگزیندول یر کیلوگرم غذا نسبت به شاهد، نرخ رشد نسبی کاهش و شاخص قابلیت هضم شوندگی افزایش نشان داد. کاربرد اگزیندول همراه با باکتری باعث کاهش فعالیت آنزیم گوارشی لیپاز نیز شد. گلیکوژن به عنوان یک منبع ذخیره انرژی در غلظت های ۱/۰ و ۵/۰گرم اگزیندول بر کیلوگرم غذا همراه با غلظت زیرکشنده بایولپ® نسبت به غلظت زیرکشنده بایولپ® به تنهایی، کاهش نشان داد. نتایج این تحقیق نشان داد با افزودن اگزیندول به عنوان یک بازدارنده سیگنال ایکوزانویید و سامانه ایمنی به رژیم غذایی کرم قوزه پنبه، اثرگذاری حشره­کش بایولپ® افزایش یافته و فیزیولوژی تغذیه آفت تحت تاثیر قرار گرفت.

کلیدواژه ها

اگزیندول, ذخایر انرژی, زیست سنجی, شاخص تغذیه, کرم قوزه پنبه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.