اثر کشندگی کنه کش های ابرون اسپید ® و کنه مایت ® روی کنه تارتن دو لکه ای Tetranychus urticae و کنه های شکارگر Amblyseius swirskii و Phytoseiulus persimilis در شرایط آزمایشگاهی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات آفات گیاهی، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IPRJ-13-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 85
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام رضائی

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

شهرام آرمیده

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

شهرام میرفخرایی

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

مریم فروزان

گروه گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی، ارومیه، ارومیه، ایران

جی پی میچاود

بخش مبارزه بیولوژیک با آفات، دانشگاه ایالتی کانزاس، ایالت کانزاس، آمریکا

چکیده

کنه تارتن دو لکه­ای­­Tetranychus urticae Koch ، یک آفت جدی برای بسیاری از محصولات کشاورزی است. استفاده از آفت­کش­های موثر و رهاسازی عوامل کنترل زیستی از راهکارهای متداول در برنامه­های مدیریت تلفیقی آفات می­باشد. در تحقیق حاضر، تاثیر غلظت های مختلف کنه­کش­های ابرون اسپید® و کنه مایت® روی مرگ و میر کنه تارتن دولکه ای و میزان شکارگری کنه­های شکارگر Phytoseiulus persimilis  و Amblyseius swirskii  در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. مقدار LC۵۰ ابرون­اسپید® و کنه­مایت® برای مرحله تخم این آفت به ترتیب ۴۷/۲۵۲ و­۱۰/۱۵۶۴پی­پی­ام (میلی­گرم بر لیتر) و برای پوره سن اول، به ترتیب ۱۷/۲۰۷ و ۰۰/۱۱۲۰ پی­پی­ام محاسبه شد. بنابراین، نتایج این مطالعه نشان داد که تخم نسبت به پوره سن اول مقاوم­تر می­باشد. مقادیر مدت زمان لازم برای کشندگی۵۰ درصد (LT۵۰) کنه­کش­های ابرون اسپید® و کنه­مایت® روی پوره سن اول به ترتیب ۹۸/۲۲ و ۰۹/۲۵ ساعت محاسبه شد. بیش­ترین میزان تغذیه از تخم و پوره سن اول آلوده به کنه­کش­ها، بعد از ۴۸ ساعت از زمان سم­پاشی در کنه­ شکارگر P. persimilis مشاهده شد. با توجه به نتایج حاصل، استفاده­ تلفیقی کنه­کش ابرون اسپید® و رهاسازی شکارگر P. persimilis بعد از ۴۸ ساعت، در برنامه­های مدیریت تلفیقی این آفت توصیه می­شود.

کلیدواژه ها

شکارگر, کشندگی, کنترل زیستی, کنه تارتن, مدیریت تلفیقی آفت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.