بررسی نوسانات نرخ ارز بر شاخصهای اقتصاد و سازوکار مدیریت آن

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات نوین کاربردی در مدیریت، اقتصاد و حسابداری، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_NASME-5-1_007
  • زبان مقاله: انگلیسی
  • تعداد مشاهده: 107
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نظامعلی وفایی

کارشناس ارشد توسعه روستایی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران کارشناس اعتباری مدیریت بانک کشاورزی استان همدان

چکیده

نوسانات نرخ ارز به علت اثرگذاری بر سایر متغیرهای اقتصادی از اهمیت ویژهای در مباحث کلان اقتصادی برخوردار است. کشاورزی، نفت، صنعت و خدمات از مهمترین متغیرهایی هستند که تحت تاثیر نوسانات ارزش ارز قرار میگیرند. با توجه به این که در طی سه دهه گذشته نوسانهای متعددی در نرخ ارز در ایران وجود داشته است، مهم است که بتوان تاثیر نوسانات ارزش ارز برشاخصهای اقتصادی را مورد مطالعه قرار داد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر نوسانات نرخ ارز برشاخصهای اقتصادی ایران است. بدین منظور با استفاده از دادههای سالیانه طی دوره روابط بین متغیرها مورد بررسی قرار گرفت. VAR ۱۳۷۰ تا ۱۳۹۵ و با استفاده از الگوی تصحیح خطای برداری بنابراین در این پژوهش به بررسی اثر نرخ ارز واقعی روی متغیرهای کلان اقتصاد کشور پرداخته شد. نتایج حاصل ازپژوهش حاکی از آن است که ارزش افزوده بخش نفت بیشترین اثر را روی نرخ ارز واقعی میگذارد. علاوه بر این نتایج حاصل از تکانههای واکنش آنی و انحراف معیار نشان دهنده این است که چنانچه شوک از سوی نرخ ارز وارد کنیم متغیر بخش نفت بیشترین اثر را از این شوک میبیند

کلیدواژه ها

ارز، اقتصاد، تکانه، متغیرهای کلان، ثبات.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.