بررسی سنگ شناسی و شیمی کانی پریدوتیت های مجموعه افیولیتی فاریاب، منطقه گلاشکرد-جنوب شرق پهنه سنندج-سیرجان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 31، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-31-2_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 117
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

افسانه ناصری اسفندقه

Department of Geology, Faculty of Earth Sciences, University of Shahid Beheshti, Tehran, Iran

محمد رهگشای

Department of Geology, Faculty of Earth Sciences, University of Shahid Beheshti, Tehran, Iran

ساسان باقری

Department of Geology, Faculty of Sciences, University of Sistan and Baluchestan, Zahedan, Iran

ایمان نصف

Department of Earth Sciences, Institute for Advanced Studies in Basic Sciences (IASBS), Zanjan, Iran

چکیده

مجموعه افیولیتی فاریاب در منطقه گلاشکرد در بخش جنوب شرقی سنندج- سیرجان قرار دارد. این مجموعه بیشتر دربردارنده بخش گوشته­ای افیولیت شامل دونیت­، ورلیت و پیروکسنیت­ و همچنین کرومیتیت و سرپانتینیت بوده که بر یک بستر دگرگونی از مجموعه باجگان رانده شده است. دونیت­ها به صورت توده­ای دیده می­شوند و گاهی دربردارنده لایه­های نازکی از کرومیتیت هستند. ورلیت­ها و پیروکسنیت­ها نیز به صورت دایک در بخش­های مختلفی رخنمون داشته و فراوانی کمی دارند. بافت­های اصلی موجود در مجموعه ورلیت و دونیت دانه ای و تنش آواری هستند. در کرومیتیت­های منطقه نیز، بافت­های لایه­ای و توده­ای دیده می­شوند. شواهد میکروسکوپی بیانگر وجود جهت یابی ترجیحی در کانی­ها بوده که با بازتبلور دانه­ها در دمای بالای گوشته­ای همراه شده است. شیمی کانی­های موجود در پریدوتیت­ها نشان می­دهد که این سنگ­ها شامل کانی­های فورستریت با کروم کم و نیکل بالا، دیوپسید و کروم اسپینل منیزیم دار همراه با مقادیر کمی ارتوپیروکسن وابسته به گوشته بالایی هستند و دچار بیش از ۳۵ تا ۴۰ درصد ذوب بخشی شده­اند. براساس نمودارهای تشخیص محیط زمین ساختی، مجموعه پریدوتیت­های مجموعه فاریاب بخشی از سنگ کره اقیانوسی هستند که در بالای یک منطقه فرورانش قرار دارند، دستخوش دگرگونی­های ذوب بخشی شده و سپس به صورت زمین ساختی و به شکل بخشی از افیولیت در پوسته جایگزین شده­اند.

کلیدواژه ها

Golashkard complex, Faryab ophiolite, peridotite mineral chemistry, Bajgan-Durkan, افیولیت فاریاب, شیمی کانی پریدوتیت, کمپلکس باجگان-دورکان, پهنه سنندج-سیرجان.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.