مقایسه ی خشکسالی های حوضه آبریز رودخانه کرخه در شرایط فعلی و آینده با شبیه سازی بارش و شاخص SPI

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی و دومین همایش ملی مدل سازی و فناوری های جدید در مدیریت آب
  • کد COI اختصاصی: MIWM02_152
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 227
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا خزائی

گروه مهندسی عمران، دانشگاه پیام نور، تهران

چکیده

رودخانه کرخه یکی از مهم ترین رودخانه های کشور از نظر میزان آبدهی است. لذا تحلیل خشکسالی های تاریخی و پیش بینی خشکسالی های آینده حوضه آن، از اهمیت زیادی برخوردار است. در این مطالعه، خشکسالی های حوضه آبریز کرخه با استفاده از شاخص بارش استاندارد برای دوره های گذشته و آینده شبیه سازی و مقایسه شده است. به این منظور بارش روزانه دو ایستگاه حوضه، توسط مدل استوکستیک NSRP شبیه سازی شبیه سازی شد. این مدل قابلیت های مناسبی برای چنین مطالعه ای دارد. سپس سناریوهای انتشار گازهای گلخانه ای RCP۲.۶، RCP۴۵، RCP۸۵ مدل HADGEM۲ برای دوره آینده (۲۰۶۵-۲۰۳۶) در این ایستگاه ها ریزمقیاس شد. به منظور شبیه سازی و تخمین صحیح احتمال خشکسالی های شدید یا خشکسالی های طولانی مدت، برای دوره تاریخی (۱۹۷۱-۲۰۰۰) و هر یک از سناریوهای آینده، ۱۰۰ سری ۳۰ ساله (۳۰۰۰ سال) بارش شبیه سازی شد. در ادامه سری شاخص خشکسالی بارش استاندارد سالانه، برای هر سری تولید شد و خشکسالی های هر دوره بررسی شد. بر اساس نتایج، فراوانی وقوع خشکسالی ها در دوره آینده، تحت سناریوهای مختلف، افزایش یافته و در خرم آباد ۲ تا ۳ برابر، و در کرمانشاه ۳ تا ۶ برابر دوره تاریخی خواهد شد. همچنین طول دوره های خشکسالی سالانه در هر دو ایستگاه مورد بررسی در حوضه کرخه، افزایش قابل توجه ای خواهد یافت. نتایج چنین مطالعه ای، برای اتخاذ تدابیر پیشگیری از آثار زیانبار خشکسالی های آینده اهمیت دارد.

کلیدواژه ها

خشکسالی، حوضه رودخانه کرخه، شبیه سازی بارش، بارش استاندارد.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.