پهنه بندیکیفی آبهای زیرزمینی آبخوان دشت میاندوآببا روش تلفیقی زمین آمار- شبکه های عصبی مصنوعی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی و دومین همایش ملی مدل سازی و فناوری های جدید در مدیریت آب
  • کد COI اختصاصی: MIWM02_143
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 199
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدعلی معاشری

دانشجوی دکتری آبیاری و زهکشی، پردیس ابوریحان دانشگاه تهران

بهاره بابا

کارشناسی ارشد منابع آب، دانشگاه باهنرکرمان

فروزان کرمی

کارشناسی ارشد منابع آب، دانشگاه باهنرکرمان

حسین عاقبت بخیر

کارشناس ارشد رسوب شناسی، کارمند شرکت سهامی آب منطقه ای سیستان و بلوچستان

چکیده

بحران کم آبی و کاهش کیفیت آب های زیرزمینی گرچه بطور سنتی به استان های مرکزی، کویری و گرم و خشک کشور محدود شده است، اما بررسی پژوهش های انجام شده نشان می دهد که در سال های اخیر دشت های ساحلی دریاچه ارومیه نظیر دشت میاندوآب نیز تحت تاثیر عوامل مختلف با افت شدید سطح آب زیرزمینی و متعاقبا کاهش کیفیت مواجه شده است. در این تحقیق میزان و روند تغییرات پارامترهای کیفی آب های زیرزمینی این دشت از قبیل pH، EC، TDS، TH، SO۴، Cl و SAR حلقه چاه واقع در منطقه دشت میاندوآب که در سال-های آماری ۱۳۸۱ و ۱۳۹۰ توسط شرکت سهامی آب منطقه ای استان آذربایجان غربی برداشت شده، استفاده شده است. داده های کیفی سال آماری ۱۳۸۱ به روش زمین آماری و مدل کریجینگ پهنه بندی و طی یک شبکه بندی منظم نقطه ای ۲۶*۳۱ توسط نرم افزار GIS اطلاعات کیفی بصورت فایل متنی ذخیره و در شبیه سازی شبکه عصبی مصنوعی مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج نشان داد مدل MLP با ساختار M۶، قابلیت شبیه سازی مناسبی با ضریب همبستگی ۹۲/۰ و میزان میانگین مربعات خطا معادل ۵۶۲/۰ بین پارامترهای کیفی آب زیرزمینی دشت میاندوآب دارد، هم چنین در پیش بینی مقادیر نسبت جذب سدیم طی سال های ۱۳۸۲ تا ۱۳۹۰ میزان با ضریب همبستگی معادل ۶۹/۰ نتایج رضایت بخشی را نشان داد. در انتها با آزمون حساسیت، به ترتیب مقادیر کلر، اسیدیته و فسفات بیشترین تاثیر را در شبیه سازی و پیش بینی مقادیر نسبت جذب سدیم داشتند.

کلیدواژه ها

پیش بینی، زمین آمار، شبکه عصبی مصنوعی، نسبت جذب سدیم، میاندوآب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.