اثر شوری خاک بر غلظت عناصر غذایی بخش هوایی گندم و لوبیا در مکش های ماتریک پایین
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 48، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-48-1_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 187
نویسندگان
دانشگاه زنجان
هیات علمی دانشگاه تهران
هیات علمی دانشگاه زنجان
چکیده
در این پژوهش اثر تیمارهای مکش ماتریک (kPa ۳۳۰-۲) و شوری (ECهای dSm-۱ ۲۰-۲ برای گندم و dSm-۱ ۸-۷/۰ برای لوبیا) بر غلظت عناصر غذایی گندم و لوبیا در دو خاک لوم رسی و لوم شنی بهصورت کشت گلدانی بررسی شد. در هر دو گیاه، با افزایش مکش ماتریک، غلظت پتاسیم افزایش و غلظت سدیم کاهش یافت. با افزایش مکش ماتریک، غلظت نیتروژن و کلسیم گندم و لوبیا افزایش یافته و در مکشهای kPa۱۰-۶ به بیشترین مقدار رسید. در مکشهای بالاتر، غلظت نیتروژن کاهش یافت و غلظت کلسیم تقریبا ثابت ماند. همچنین، بیشترین میزان آهن و روی در هر دو گیاه در مکش ماتریک kPa۲ مشاهده شد. هنگامیکه، مکش ماتریک افزایش یافت (kPa۶-۲)، غلظت آهن و روی به شدت کاهش پیدا کرد و در مکشهای بالاتر در هر دو خاک تقریبا ثابت ماند. شوری موجب افزایش غلظت کلسیم و آهن و کاهش غلظت پتاسیم گندم و لوبیا گردید ولی اثر مشخصی بر میزان غلظت نیتروژن، سدیم و روی نداشت. مکشهای کم، با ایجاد کمبود تهویه، تنش شوری را تشدید کردند. بهعلاوه، مقایسه دو گیاه گندم و لوبیا، نشان داد که به دلیل حساسیت بالای لوبیا، تغییرات غلظت عناصر آن با تیمارهای شوری و مکش ماتریک خاک بیشتر از گندم بود.کلیدواژه ها
Aeration porosity", Aeration stress", Salinity stress", Soil matric suctionاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.