کاربرد طرح مرکب مرکزی برای پیش بینی تلفات خاک و سرعت رواناب سطحی در حضور سنگریزه ی سطحی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 48، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-48-1_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 160
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرخ اسدزاده

عضو هیات علمی گروه مهندسی علوم خاک دانشگاه ارومیه

محی الدین فقه حسن آقا

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

حبیب خداوردیلو

دانشیار گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

چکیده

اثر پوشش سنگریزه­ی سطحی بر فرآیند­های فرسایش آبی، از موضوعات مهم و مورد توجه در تحقیقات فرسایش خاک در طول دو دهه­ی اخیر محسوب می­شود. اثرات گوناگون متغیرهای مربوط به سنگریزه­ی سطحی نظیر پوشش، اندازه و موقعیت سنگریزه سبب پیچیدگی مدل­سازی نقش آن در فرسایش خاک می­گردد. هدف از این مطالعه، مدل­سازی کمی اثر توام پوشش سنگریزه­ی سطحی، اندازه­ی سنگریزه و دبی جریان بر تلفات خاک و سرعت رواناب سطحی با استفاده از روش پاسخ سطح و بر مبنای طرح مرکب مرکزی بود. برای این منظور آزمایش­های شبیه­سازی رواناب و فرسایش با استفاده از فلومی با ابعاد ۵/۰×۶ متر در دو سری طراحی و اجرا شد. دامنه­ی پوشش سنگریزه­ی سطحی برابر با ۴۵-۰ درصد، قطر متوسط سنگریزه­ها برابر با ۹-۳ سانتی­متر و دبی جریان برابر با ۵-۶۷/۱ سانتی­مترمربع بر ثانیه در نظر گرفته شد. آزمایش­های سری دوم برای مدل­سازی با استفاده از طرح مرکب مرکزی مورد استفاده واقع شده و آزمایش­های سری اول نیز برای اعتبارسنجی مدل توسعه داده شده از سری دوم به کار برده شدند. نتایج نشان داد که مدل طرح مرکب مرکزی توانایی بالایی در پیش­بینی سرعت جریان آب (۹۹۳/۰= R۲) و تلفات خاک (۹۹۴/۰= R۲) دارد. نتایج اعتبار سنجی مدل بیانگر کارآمدی مدل در پیش­بینی سرعت جریان رواناب (۸۸۷/۰= R۲) و تلفات خاک (۸۵۱/۰= R۲) برای آزمایش­های سری دوم بود. پوشش سنگریزه، دبی جریان و قطر سنگریزه­ها به ترتیب بیش­ترین تاثیر را بر سرعت جریان و تلفات خاک داشته و بین پوشش سنگریزه و دبی جریان اثر متقابل وجود داشت. بین سرعت جریان و تلفات خاک یک رابطه­ی خطی و معنی­دار (۵۰۴/۰= R۲) مشاهده شد.

کلیدواژه ها

Soil surface cover, Run-on simulation, Response Surface Methodology, Soil Erosion, modeling

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.