تغییرات زمانی میزان تولید رواناب و رسوب در طول فصل رشد گیاه زراعی نخود دیم (مطالعه موردی: در ایستگاه تحقیقات حفاظت خاک تیکمه داش، آذربایجان شرقی)
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 48، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-48-2_007
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 242
نویسندگان
عضو هیات علمی گروه علوم خاک دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
دانشجوی کارشناسی ارشد
عضو هیئت علمی
دانشجوی دکتری
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی
چکیده
اطلاع از تغییرات زمانی میزان تولید رواناب و رسوب در طول فصل زراعی نه تنها در اتخاذ نوع و نحوه انجام کارهای حفاظتی مفید است بلکه در برآورد مدلهای فرسایش خاک و رواناب کاربرد دارد. تحقیق حاضر با هدف بررسی تغییرات زمانی مقدار تولید رواناب و رسوب در طول فصل رشد گیاه نخود با تراکم های مختلف کشت تحت شرایط دیم در ایستگاه تحقیقات حفاظت خاک تیکمه داش در کرتهای فرسایشی اجرا شد. بدین منظور تحقیقی در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه سطح تراکم کشت گیاه نخود به ترتیب (۳۰، ۳۵ و ۴۰ کیلوگرم بذر در هکتار)، در سه تکرار اجرا و نتایج حاصل در قالب طرح کرت های خردشده در زمان، تحلیل آماری شد. بدین ترتیب که بعد از شخم زدن کر ت ها، بذرها به طور یکنواخت و با روش کشت معمول در منطقه در ۱۷ فروردین سال ۱۳۹۲ کشت شد. سپس در طول فصل رشد گیاه نخود بعد از هر بارندگی، رواناب جمع شده در مخزن ها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که اثر اصلی تراکم کشت و زمان نمونه گیری بر میزان رواناب و رسوب در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود، اما اثرات متقابل آن ها بر مقدار رواناب غیر معنی دار هست. حداقل میزان رواناب و رسوب در تراکم kg/ha ۴۰، در زمان نمونه گیری سوم به ترتیب برابر با l/ha ۸۸/۴۲۱ و kg/ha ۴۵/۲، و حداکثر میزان رواناب و رسوب در زمان نمونه گیری اول و در تیمار kg/ha ۳۰ به ترتیب برابر با l/ha ۱۵۵۰ و kg/ha ۵۴/۳۱ مشاهده شد. همچنین نتایج نشان داد که میزان رواناب و هدر رفت خاک در تیمار kg/ha ۳۰ به ترتیب ۱/۱ و ۴/۱ برابر بیشتر از تیمار kg/ha ۳۵ بوده و ۵/۱ و ۹/۱ برابر بیشتر از تیمار kg/ha ۴۰ بود. بنابراین جهت حفاظت خاک، تراکم بذر kg/ha ۴۰ نخود دیم برای شرایط مشابه کشت در منطقه توصیه می شود.کلیدواژه ها
تاج پوشش گیاهی, فرسایش خاک, کرت های فرسایشی, هدر رفت خاکاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.