ساخت نانو و میکرو رس های آلی بنتونیت با استفاده از سورفکتانت کاتیونی هگزا دسیل تری متیل آمونیوم بروماید و بررسی راندمان جذب و رهاسازی نیترات توسط آنها در محیط های آبی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 48، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-48-2_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 93
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریبا نعمتی شمس آباد

۱- دانشجوی کارشناسی ارشد گروه مهندسی علوم خاک، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد

حسین ترابی

دانشگاه شاهد-عضو هیات علمی گروه خاکشناسی دانشکده علوم کشاورزی

امیر محمد ناجی

استادیار گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد

چکیده

رس­های آلی کانی­های رسی طبیعی هستند که با مواد پلیمری، اصلاح شده و برای اهداف خاصی استفاده می­شوند. این تبادل باعث بازماندن دائم لایه­های رس و ایجاد تخلخل بیشتر و افزایش سطح بین لایه­ها جهت تبادل می­شوند. این مطالعه به منظور بررسی راندمان جذب و رهاسازی نیترات توسط رس بنتونیت ایرانی (اراک) اصلاح­ شده با سورفکتانت کاتیونی هگزا­ دی­سیل­­تری­­متیل­­­آمونیوم بروماید­(HDTMA-Br) در دو اندازه میکرو و نانومتر و در دو سطح سورفکتانت ۱۰۰ و ۲۰۰ درصد گنجایش تبادل کاتیونی، در سطوح ۰، ۳، ۶، ۹، ۱۴، ۲۰، ۳۰ و ۴۰ میلی­مولار نیترات و رهاسازی در دو غلظت ۶ و ۲۰ میلی مولار نیترات در زمان های ۱۵، ۳۰، ۴۵ دقیقه و ۱، ۲، ۸ و ۱۶ ساعت به صورت طرح فاکتوریل در قالب طرح پایه­ی کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که نانو ذرات بنتونیت آلی قادر هستند در سطح سورفکتانت ۲۰۰ درصد CEC، محلول­های آبی آلوده به نیترات در غلظت­های ۳، ۶، ۹، ۱۴، ۲۰، ۳۰ و ۴۰ میلی­مولار را با راندمان به ترتیب، ۹۶، ۹۴، ۹۱، ۹۰، ۸۴، ۷۶ و ۶۸ درصد، جذب و پالایش نمایند در حالی که این راندمان برای میکرو بنتونیت­های آلی به ترتیب، ۸۷، ۹۲، ۸۹، ۸۶، ۷۴، ۸۰ و ۶۸ درصد می­باشد. سطح سورفکتانت ۲۰۰ درصد CEC در هر دو ذره نانو و میکرو بنتونیت آلی، راندمان بسیار بهتری را نسبت به سطح سورفکتانت ۱۰۰ درصد CEC، دارا می­باشد. نتایج نشان داد که سطح غلظت سورفکتانت دارای اختلاف معنی­داری (۰۱/۰ p≤) در جذب و رهاسازی نیترات است در حالی که اندازه ذرات اختلاف معنی داری (۰۱/۰ p≤) نداشتند، اما نانو بنتونیت آلی در سطح سورفکتانت ۲۰۰ درصد گنجایش تبادل کاتیونی و غلظت های اولیه کم نیترات دارای بالاترین راندمان جذب (۹۶ درصد) و حداقل رهاسازی (۷/۳ درصد) می­باشند.

کلیدواژه ها

بنتونیت اصلاح شده, سورفکتانت کاتیونی, رس آلی, گنجایش تبادل کاتیونی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.