تاثیر عامل شست وشو بر اثر ابقایی و قدرت حشره کشی یونیفرم های نظامی آغشته به پرمترین

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: مجله طب نظامی، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_MILIT-10-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 81
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی خوبدل

منصوره شایقی

علی مهرابی توانا

محمدرضا عبایی

فاطمه رفیعی

- و همکاران

چکیده

اهداف. آغشته­سازی البسه نظامی، به­ویژه یونیفرم­ها، به پرمترین به­عنوان تکنیک مفیدی برای مقابله با گزش حشرات و حفاظت فردی سربازان به ثبت رسیده است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر شستشوی یونیفرم­های آغشته بر دوام و بقای پرمترین و قدرت حشره­کشی آن است. روش­ها. این مطالعه از نوع مداخله­ای تجربی است که به مدت ۲ سال طی سال­های ۱۳۸۲ تا ۱۳۸۴ در دو آزمایشگاه در دانشگاه علوم پزشکی تهران به انجام رسیده است. پارچه­های ۶ نوع از یونیفرم­های رایج در نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران با امولسیون غلیظ حشره کش پرمترین ۱۰% با دوز موثر و بی­خطر ۱۲۵/۰ mg/cm۲ به روش غرقابی آغشته­سازی شد . برای تعیین خاصیت ابقایی از کروماتوگرافی لایه نازک و دستگاه TLC Scanner ۳ استفاده شد. برای تعیین قدرت حشره­کشی از تست بیواسی با سوش آزمایشگاهی Anopheles stephensi ماده استفاده شد. یافته­ها. شست­وشوی یونیفرم­ها باعث کاهش معنی­دار میزان پرمترین موجود در پارچه­های آغشته و همچنین کاهش قدرت حشره­کشی آنها شد. شست­وشوی دستی یونیفرم ها باعث حذف حدود ۳۵-۲۵% از پرمترین موجود در الیاف پارچه ها گردید. شست­وشوی ماشینی در حدود ۶۵-۵۰% از میزان پرمترین را کاهش داد . نتیجه­گیری. شست­وشوی لباس­ها امری اجتناب­ناپذیر است و می­تواند عامل تضعیف قدرت حشره­کشی باشد. آغشته­سازی با فرمولاسیون معمولی برای مقاصد کوتاه­مدت مناسب است ولی برای اهداف بلندمدت، بایستی از فرمولاسیون بادوام با خاصیت ابقایی طولانی­تر نظیر اشکال پلی­مری پرمترین استفاده شود.

کلیدواژه ها

شست وشو, پرمترین, یونیفرم های نظامی, آغشته سازی, Anopheles stephensi

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.