شیوع ژن های TEM۱ و SHV۱ در کلبسیلا پنومونیه تولیدکننده بتالاکتامازهای وسیع الطیف

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: مجله طب نظامی، دوره: 11، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_MILIT-11-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 64
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد خورشیدی

زهرا موذن

مهدی روحانی

رضوان منیری

غلامرضا شجری

غلامعباس موسوی

چکیده

اهداف. کلبسیلاها، پاتوژن­ های فرصت­طلبی هستند که باعث عفونت­ های بیمارستانی می­ شوند. کلبسیلا پنومونیه در ایجاد عفونت­ های بیمارستانی سهم عمده ­ای دارد. شیوع سویه­ های تولیدکننده بتالاکتامازهای وسیع­ الطیف و مقاومت آنها به آنتی­ بیوتیک ­های بتالاکتام در دهه اخیر افزایش روزافزونی داشته است. به دلیل اهمیت این آنزیم­ ها در کلبسیلا پنومونیه، این پژوهش به­ منظور بررسی آنها در این باکتری و میزان شیوع آن در بیمارستان شهید بهشتی کاشان انجام شد.   روش­ ها. این مطالعه توصیفی روی نمونه­ های کلینیکی (ادرار، خلط، زخم و غیره) جمع­ آوری­ شده از بخش ­های مختلف بیمارستان شهید بهشتی کاشان انجام گرفت. باکتری­ های تولیدکننده بتالاکتامازهای وسیع­ الطیف مشخص شدند و وجود آنها با روش دابل­ دیسک­ سینرژی تایید گردید. DNA های استخراج­ شده با استفاده از پرایمرهای اختصاصی برای ژن­ های SHV۱ و TEM۱ با روش PCR مورد بررسی قرار گرفتند.   یافته ­ها. از ۱۰۰ مورد کلبسیلا پنومونیه جداشده، ۳۲ نمونه حاوی بتالاکتامازهای وسیع الطیف بود. ۷ مورد (۲۱.۸%) از این نمونه ­ها حاوی هر دو ژن SHV۱ و TEM۱ بودند. ۱۶ نمونه (۵۰%) تنها ژن SHV۱ و ۱۲ نمونه (۳۷.۵%) تنها ژن TEM۱ را داشتند. نتیجه­ گیری. شیوع بتالاکتامازهای وسیع­ الطیف در کلبسیلا پنومونیه و الگوی مقاومت قابل­ توجه است، به­ طوری ­که ترکیبی از آنتی­ ‎بیوتیک ­های بتالاکتام به ­همراه ممانعت­ کننده ­های بتالاکتاماز فقط در عفونت­ های شدید توصیه می شوند. نوع و میزان مصرف آنتی ­بیوتیک و طول زمان بستری شدن در بیمارستان با تولید بتالاکتامازهای وسیع الطیف ارتباط مستقیم دارد.

کلیدواژه ها

Keywords: Extended Spectrum β-Lactamases (ESBL), Klebsiella pneumonia, Nosocomial Infections

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.