هاپلوتیپ های میتوکندری؛ ابزاری قدرتمند در مردم شناسی و کشف جرم

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: مجله طب نظامی، دوره: 12، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_MILIT-12-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 171
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میررحیم فخرز

محمود تولایی

مسعود هوشمند

عبدا... سجادیان

چکیده

اهداف: ژنوم میتوکندری سلول­ های انسانی دارای ۱۶۵۶۹ نوکلئوتید است و دگرگونی­ در ناحیه HVSI ، ده برابر سریع­ تر از DNA کروموزومی رخ می دهد. این تحقیق با هدف مطالعه میزان پلی­مورفیزم، تعیین درصد جهش و محاسبه میزان تنوع نوکلئوتیدهای جهش ­یافته و واریانس هاپلوتیپ ­ها در اقوام مختلف ایرانی انجام شد.   روش ­ها: ۳۵۷ نمونه تصادفی خون افراد بومی و غیرخویشاوند منتسب به اقوام فارس، ترک آذری، گیلک، کرد، سیستانی، بلوچ، عرب و ترکمن جمع آوری شد. پس از تخلیص DNA میتوکندری و تکثیر ناحیه HVSI ، تعیین توالی آن توسط دستگاه توالی­ گر ABI ۳۱۰ انجام شد. توالی­ ها با برنامه Clustalx با توالی مرجع کمبریج مقایسه و نوکلئوتیدهای جهش­ یافته و پلی مورفیزم­ ها مشخص شد. سپس از طریق درخت فیلوژنتیک ژنوم میتوکندری، هاپلوگروپ ­ها مشخص شد .   یافته ها: بیشترین جهش با هموپلازی بالا در فارس ­ها (۴۰%) و کمترین مقادیر در سیستانی ­ها (۱۳%) مشاهده شد. کمترین تنوع هاپلوتیپ مربوط به قوم فارس با ۰.۸۶۲ و بیشترین تنوع هاپلوتیپ مربوط به سیستانی ها با ۰.۸۷ بود. در اکثریت اقوام ایرانی هاپلوگروپ HV فراوان­ ترین هاپلوگروپ بود.   نتیجه­ گیری: فراوانی هاپلوتیپ­ های بی­ نظیر DNA میتوکندری بین اقوام، بیشتر از فراوانی آن درون افراد یک قوم است. پایین بودن تنوع در یکی از اقوام، بیانگر رعایت ازدواج درون قومی و عدم ورود میتوکندری­ های غیربومی در آن است. بالابودن واریانس در قومی دیگر نشان­ دهنده اهمیت DNA میتوکندری در شناسایی هویت افراد این قوم در پرونده­ های جنایی است. بالابودن تعداد جهش در یکی از اقوام نشان­گر قدیمی­ تر بودن این قوم است.

کلیدواژه ها

کلیدواژه ها: ژنوم میتوکندری, هاپلوتیپ, ژنتیک قومیتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.