رابطه میان سرمایه فکری با بهره وری منابع انسانی و عملکرد شغلی از دیدگاه کارکنان یک بیمارستان نظامی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله طب نظامی، دوره: 20، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_MILIT-20-6_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 84
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی علی اکبر اصفهانی

دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله

کامران مالکپور

دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله

امیرحسین تدین

دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله

محسن عباسی فرج زاده

مرکز تحقیقات طب دریا، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله، تهران، ایران

چکیده

زمینه و هدف: افزایش بهره­ وری و عملکرد شغلی یک دغدغه اصلی برای مدیران است. سرمایه فکری می­تواند بستری مناسب برای افزایش بهره­ وری منابع انسانی و عملکرد شغلی فراهم کند. پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه بین سرمایه فکری با بهره­ وری منابع انسانی و عملکرد شغلی از دیدگاه کارکنان یک بیمارستان نظامی می باشد. روش ها: جامعه آماری شامل کارکنان یک بیمارستان نظامی در شهر تهران در سال ۱۳۹۷ می باشد. تعداد ۲۵۳ نفر به روش نمونه ­گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه­ های سرمایه فکری Bontis، بهره­ وری Taylor & Brent و عملکرد شغلی Patterson استفاده شد. پایایی و روایی ابزار اندازه­گیری با روش­های آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی تاییدی صورت گرفت. تحلیل داده­ها با روش مدل­سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم­ افزار  Lisrel انجام شد. یافته ها: سرمایه فکری تاثیر مثبت و معناداری بر بهره­ وری منابع انسانی (۵۱۲/۰=  ,β۴۱۵/۴= t) و عملکرد شغلی کارکنان (۸۳۱/۰=,β ۵۱۰/۵= t) دارد. علاوه ­براین، هریک از مولفه های پیش­بین سرمایه فکری شامل ساختاری، انسانی و رابطه ­ای به طور مثبت و معنادار متغیرهای ملاک یعنی بهره ­وری منابع انسانی و عملکرد شغلی را پیش­بینی می­کند. در میان مولفه ­های سرمایه­ فکری، سرمایه انسانی و سرمایه ساختاری به ترتیب بیشترین همبستگی را با بهره­وری منابع انسانی و عملکرد شغلی دارند. نتیجه گیری: بهبود وضعیت سرمایه فکری و ابعاد آن (ساختاری، انسانی و رابطه­ای) می­تواند منجر به افزایش بهره­ وری نیروی­ انسانی و عملکرد شغلی شود. مدیران بیمارستان با متناسب کردن شرح شغل و شرایط احراز شغل می­توانند موجب به وجود آمدن احساس ارزشمند بودن در کارکنان شوند. یافته ­های این پژوهش مفاهیم نظری و بینش برای مدیران فراهم می­کند.

کلیدواژه ها

سرمایه فکری, بهره وری منابع انسانی, عملکرد شغلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.