مروری بر ۱۵ سال کاربرد مدل توانمندسازی خانواده محور بر پیامدهای بیماری های حاد و مزمن

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله طب نظامی، دوره: 21، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_MILIT-21-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 150
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرشید رحیمی بشر

محمود ثالثی

فاطمه الحانی

گروه پرستاری، دانشکده پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

زمینه و هدف: با توجه به شیوع گسترده انواع بیماری­های حاد و مزمن پرستاران نیازمند شناخت انتخاب­ها، نیازها و توانایی­های بیماران هستند. اهداف مطالعه حاضر عبارت بودند از: ۱) تعیین تاثیر مدل توانمندسازی خانواده­محور بر پیامدهای بیماری­های حاد و مزمن و ۲) تعیین پایداری تاثیر مدل بر پیامدهای بیماری­ های حاد و مزمن در دوره پیگیری. روش­ها: مطالعه مروری حاضر در سال ۲۰۱۷ انجام شد. جستجوی سیستماتیک با استفاده از دستورالعمل PRISMA برای بازیابی تمام مطالعات ملی و بین المللی در زمینه مدل توانمندسازی خانواده محور انجام شد.  یافته ­ها: در جستجوی اولیه متون ۶۴۴ مقاله بازیابی شد که با توجه به راهنمای انتخاب PRISMA، این تعداد مقاله بازیابی شده به ۴۷ مورد کاهش یافت. مطالعات نهایی شده از حیث نویسندگان، سال انجام، نوع پژوهش به همراه تعداد گروه­های مورد مطالعه، هدف از اجرای پژوهش، روش نمونه­گیری، ویژگی­های نمونه­های پژوهش از حیث تعداد افراد و نوع بیماری، روش جمع­آوری اطلاعات و نتیجه­گیری نهایی اجرای مدل توانمندسازی خانواده محور طبقه­بندی و مرور شدند.  نتیجه ­گیری: با توجه به مرور مطالعات انجام شده با مدل توانمندسازی خانواده محور و موثر بودن تمامی آنها بر پیامدهای مختلف مورد مطالعه، می­توان با قاطعیت بیان نمود که این مدل بومی همخوان با فرهنگ و بافت کشور ایران مدلی موثر، ساده، کارا و قابل اعتماد بوده و توانایی کاربرد در ارتقاء و بهبود ابعاد مختلف بیماری­های حاد و مزمن را دارد. کیفیت اجرای مطالعات مداخله­ای اجرای مدل توانمندسازی خانواده محور از کیفیت نسبتا خوبی برخوردار بوده اما سبک و کیفیت گزارش­دهی آنها نامناسب است.

کلیدواژه ها

بیماری حاد, بیماری مزمن, مدل توانمندسازی خانواده محور, روش شناسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.