عوامل موثر بر درک خطر ایرانیان از بیماری کووید-۱۹

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله طب نظامی، دوره: 22، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_MILIT-22-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 100
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عزت صمدی پور

دانشگاه علوم پزشکی سبزوار

فاطمه قارداشی

مرکز تحقیقات غیرواگیر، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، خراسان رضوی، ایران

چکیده

زمینه و هدف: امروزه درک خطر فقط یک موضوع فردی نیست بلکه عوامل اجتماعی، فرهنگی و ایدئولوژیکی نیز در آن نقش دارند و از آنجایی که تنها راه کاهش خطر در جامعه، افزایش درک خطر اکثریت جامعه می باشد. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی عوامل موثر بر درک خطر ایرانیان از بیماری کووید-۱۹ انجام شده است. روش ها: این مطالعه توصیفی مقطعی با استفاده از پرسشنامه درک خطر محقق ساخته به صورت انلاین در میان کاربران ایرانی شبکه های اجتماعی (تلگرام و واتساپ) انجام شده است. نمونه گیری به روش آسان و در دسترس انجام شد. پرسشنامه ها پس از تکمیل با استفاده از خروجی اکسل در دسترس قرار گرفت و با استفاده از نرم افزار SPSS-۱۶ و آموس نسخه ۱۶ تحلیل شد. یافته ها: از مجموع ۱۲۶۵ مشاهده، ۳۶۴ نفر از ۲۰ استان کشور پرسشنامه را در فاصله زمانی ۶-۱۲ اسفند ماه ۹۸ تکمیل کرده اند. بیشترین فراوانی سنی مربوط به مشارکت کنندگان در گروه ۳۹-۲۰ سال، و ۱۶۲ (۵/۴۴ %) نفر مرد بودند. تجزیه و تحلیل تائید عاملی مرتبه دوم آموس مشخص کرد؛ عوامل مذهبی- فرهنگی، سیاسی، شناختی، اجتماعی و احساسی در درک خطر ایرانیان از بیماری کووید ۱۹ موثرند. همچنین این آزمون نشان داد؛ اعتقادات و فرهنگ بیشترین همبستگی مثبت و احساسات بیشترین همبستگی منفی را با درک خطر ایرانیان از بیماری کووید- ۱۹ دارد. نتیجه گیری: با توجه به اهمیت نقش سیاسی- اجتماعی و مذهبی اهمیت تلاش مسئولین اجرایی و فرهنگی کشور در ارتقاء درک خطر بیماری کووید-۱۹ پیشنهاد می گردد.

کلیدواژه ها

درک خطر, کووید-۱۹, عوامل اجتماعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.