اثربخشی طرحواره درمانی هیجانی بر بهبودی تنظیم شناختی - هیجان در سربازان اقدام کننده به خودزنی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله طب نظامی، دوره: 22، شماره: 9
  • کد COI اختصاصی: JR_MILIT-22-9_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 115
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کاظم قدرتی شاه توری

امیرمحسن راه نجات

گروه روان شناسی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارتش جمهوری اسلامی ایران، تهران، ایران

پرویز دباغی

دانشگاه علوم پزشکی ارتش

ارسیا تقوا

دانشگاه علوم پزشکی ارتش

وحید دنیوی

دانشگاه علوم پزشکی ارتش

محمدرضا ابراهیمی

دانشگاه علوم پزشکی ارتش

فهیمه قهوه چی الحسینی

دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله

چکیده

زمینه و هدف: با توجه به شیوع بالای خودزنی در دوره سربازی بعنوان یک دوره مهم و بعضا پر استرس برای جوانان، تعیین راه های پیشگیری و کاهش آن ضروری است. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی طرحواره درمانی هیجانی بر بهبودی تنظیم شناختی- هیجان در سربازان اقدام کننده به خودزنی انجام شد. روش ها: پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه­تجربی دو گروهی از نوع مداخله ای قبل و بعد بود که در سال ۱۳۹۸ انجام شد. جامعه آماری شامل ۲۰ نفر از سربازان مراجعه­کننده به بیمارستان روان­پزشکی ۵۰۵ نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران در شهر تهران بود که به صورت نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند و در ۲ گروه ۱۰ نفری (آزمایش و کنترل در انتظار درمان) تخصیص یافتند. گروه آزمایش در ۱۰ جلسه ۹۰ دقیقه ای تحت درمان طرحواره درمانی هیجانی قرار گرفت، در حالی که گروه کنترل در انتظار درمان هیچ مداخله ای دریافت نکرد. ابزارها شامل سیاهه خودگزارشی خودزنی (ISAS)، پرسشنامه تنظیم شناختی - هیجان (CERQ)، مقیاس طرح واره هیجانی لیهی (LESS) و پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی محقق ساخته بود. یافته ها: میانگین سن سربازان در گروه آزمایش و کنترل در انتظار درمان به ترتیب ۱/۶±۱۹/۷ و ۱/۷±۱۹/۵ سال بود. همه مرد و مجرد بودند. تحلیل نتایج با استفاده تحلیل کوواریانس چندمتغیره حکایت از آن داشت که طرحواره درمانی هیجانی به طور معناداری اقدام به خودزنی (۷۵ درصد) را در سربازان دریافت­کننده مداخله کاهش و تنظیم شناختی- هیجان (۷۶ تا ۸۹ درصد در تمام ابعاد تنظیم شناختی - هیجان) را به طور معناداری در آنان افزایش داده است (۰۱/۰> P < /span> ). نتیجه گیری: با توجه به نتایج مطالعه حاضر پیشنهاد می­شود روان­شناسان مراکز مشاوره نظامی پس از طی نمودن دوره­های آموزشی لازم، رویکرد طرح واره­درمانی هیجانی را به عنوان یکی از مداخله­های درمانی اثربخش در درمان و کاهش اقدام به خودزنی در کارکنان پایور و وظیفه به کار بگیرند.

کلیدواژه ها

طرحواره درمانی هیجانی, تنظیم شناختی- هیجان, خودزنی, سرباز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.