ارائه الگوی ریسک های HSE در خطوط انتقال شرکت گاز با ترکیب روش های فراترکیب و دیمتل فازی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 25، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-25-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 134
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهیلا فتح اللهی چالشتری

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت صنعتی، دانشکده مدیریت، موسسه آموزش عالی نورهدایت شهرکرد، شهرکرد، ایران.

میثم بابایی فارسانی

دکتری مدیریت صنعتی، دانشکده مدیریت، موسسه آموزش عالی نور هدایت شهرکرد، شهرکرد، ایران.

فرهاد فرهادی

استادیار، گروه مدیریت صنعتی، موسسه آموزش عالی نور هدایت شهرکرد، شهرکرد، ایران. (مسوول مکاتبات)

چکیده

زمینه و هدف: امروزه مسائل مربوط به بهداشت، ایمنی، محیط­زیست به جزئی جدایی­ناپذیر در هر تجارت و سازمانی تبدیل شده است. بنابراین هدف پژوهش، شناسایی و اولویت­بندی ریسک­های  HSEدر خطوط انتقال شرکت گاز استان چهارمحال و بختیاری با ترکیب روش­های فراترکیب و دیمتل فازی بوده است. روش بررسی: در بخش کیفی با استفاده از روش هفت مرحله ای «بارسو و ساندلوسکی» فراترکیب، داده­ها جمع­آوری شد. جامعه آماری کیفی شامل مقاله­ها و پژوهش هایی در حیطه موضوع پژوهش بین سال های ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۱ بود، در نهایت ۲۶ پژوهش مرتبط با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب شد. این پژوهش در سال ۱۴۰۱ پژوهش انجام گرفت. یافته ها: پس از بررسی اسنادی این مطالعات، ۶۲۷ کد باز در قالب سه معیار اصلی و یازده زیرمعیار مورد شناسایی قرار گرفت که شامل: معیار ایمنی (عملکرد و فقدان تجهیزات، نشتی­ها و سرریز­شدن­ها، سقوط­ها و ریزش­ها، کیفیت حرفه­ای عوامل انسانی، فاکتورهای محیطی، سطوح و مواد آسیب­زا و عوامل محترقه و شوک­ها)، بهداشت (صدمات فیزیکی و انسانی و چالش­های محیط کار) و محیط­زیست (آلودگی هوا، آلودگی خاک و آلودگی آب) می­باشد و کیفیت پژوهش نیز از طریق روش­های روایی لاوشه با مقدار ۸۱/۰و شاخص تکرارپذیری با مقدار۸۱/۰ مورد سنجش قرار گرفت و نهایتا مدل تحقیق با استفاده از نرم­افزار مکس­کیو­دی ای طراحی گردید. بحث و نتیجه گیری: نتایج نشان داد، کیفیت حرفه­­ای عوامل انسانی، صدمات فیزیکی و انسانی و عملکرد و فقدان تجهیزات به ترتیب بیشترین اولویت را داشتند و همچنین کیفیت حرفه­­ای از عوامل انسانی بیشترین تاثیر گذاری(علت) و صدمات فیزیکی و انسانی بیشترین تاثیر پذیری (معلول) را دارا بودند.

کلیدواژه ها

ریسک های HSE, شاخص های HSE, فراترکیب, دیمتل فازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.