جایگاه اماره مجرمیت در حقوق کیفری ایران و اسناد بین المللی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه علمی فقه و مبانی حقوق اسلامی، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JJFIL-10-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 81
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباسعلی اکبری

دانشجوی دکتری حقوق جزا و جرم شناسی دانشگاه آزاد اصفهان(خوراسگان)

محمود مالمیر

استادیار دانشگاه آزاد اصفهان(خوراسگان)

چکیده

< p> چکیده: اصل برائت به عنوان یکی از شاخص ترین اصول حقوق کیفری، مورد تاکید اسلام و اسناد بین المللی و قوانین داخلی بسیاری از کشورها از جمله جمهوری اسلامی ایران هست. لکن بنا بر مصالحی، استثنائاتی بر این اصل واردشده است. عدول از اصل برائت که تحت عنوان "اماره مجرمت" شناخته می شود، در اسناد بین المللی در خصوص برخی جنایات جنگی و جرائم سازمان یافته و قاچاق مواد مخدر و پول شویی پذیرفته شده است. در قانون مجازات اسلامی و قوانین متفرقه دیگر مواردی ازجمله: لوث در جنایت، مسئولیت ناشی از فراخواندن شبانه و مشکوک دیگری از محل اقامتش، ضمان عاقله، عضویت در دسته یا جمعیتی که هدف آن بر هم زدن امنیت کشور است وجود دارد که در آنها برخلاف اصل برائت، متهم باید جهت اثبات بی گناهی خود اقامه دلیل نماید. لکن باید توجه داشت که جهت رعایت عدالت و انصاف، معکوس نمودن بار اثبات دلیل باید به عنوان امری استثنایی به موارد مصرح در قانون محدود گردد و امکان اثبات خلاف آن نیز وجود داشته باشد. واژگان کلیدی: اصل برائت، اماره مجرمیت، اسناد بین المللی، حقوق کیفری ایران < /p>

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.