نقد مبانی فقهی «تعزیرات منصوص شرعی» در قانون مجازات اسلامی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علمی فقه و مبانی حقوق اسلامی، دوره: 15، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JJFIL-15-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 104
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین عندلیب

استادیار گروه معارف اسلامی، واحدقم، دانشگاه آزاد اسلامی، قم، ایران. Hoseinandalib@yhoo.com

چکیده

هدف از این پژوهش بررسی مبانی فقهی اصطلاح «تعزیرات منصوص شرعی» و تبیین صحت یا عدم صحت به کارگیری چنین اصطلاحی در قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ می باشد. بنابراین سوال اصلی پژوهش آن است که «آیا به کارگیری اصطلاح«تعزیرات منصوص شرعی» برای مجازات برخی جرائم، صحیح است یا خیر؟» فرضیه پژوهش آن است که در مساله تعزیرات با توجه به سنخ مساله که از سنخ مسائل حکومی و قضایی می باشد بنابراین روایاتی که بیانگر میزان مشخص تعزیز می باشد صادر از شان حکومی و قضایی معصومین می باشد و از آنجایی که احکام حکومی و قضایی صادره از سوی معصومین بر اساس مصالح موقت به منصه ظهور می رسد بنابراین نمی توان در این خصوص «ثابت انگاری» داشت و تصور کرد این احکام جزء احکام غیر قابل تغییر و ثابت است لذا نام گذاری تعزیرات منصوص شرعی بر این نوع تعزیرات به نظر صحیح نمی رسد. یافته پژوهش آن است که با توجه به اختلاف نظرهای فقهی در مصادیق تعزیرات منصوص شرعی، ارجاع قانون به یک نهاد مورد اختلاف، وحدت رویه قضایی را دچار مشکل می کند زیرا مشخص نیست قاضی در صدور رای باید به کدام یک از دیدگاه های فقهی استناد نماید

کلیدواژه ها

حدود, تعزیرات, تعزیرات منصوص شرعی, شئون معصوم(ع), حکم حکومتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.