آئین دادرسی مراجع حل اختلاف ثبتی با رویکردی بر مبانی فقهی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علمی فقه و مبانی حقوق اسلامی، دوره: 15، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JJFIL-15-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 195
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی سلطانی

دانش آموخته دکترای حقوق عمومی، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز/ایران

محمد مظهری

استادیار گروه حقوق دانشگاه تبریز/ایران(نویسنده ی مسئول)

میر سجاد موسوی

استادیار حقوق گروه علوم پایه دانشگاه علوم پزشکی تبریز/ایران

ناصر رهبر فرش پیرا

استادیار گروه حقوق دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز/ایران/

چکیده

مراجع حل اختلاف ثبتی به عنوان مراجع اختصاصی اداری زیر مجموعه سازمان ثبت اسناد و املاک و قوه قضاییه قرار دارند. سابقه قواعد و رسوم مربوط به ثبت اسناد و املاک در سرزمین های اسلامی به قوانین پیش از اسلام، مخصوصا نظامهای ثبتی ایران، روم و مصر باز می گردد. باتوجه به صدور برخی آراء متعارض با قواعد فقهی-حقوقی در مراجع حل اختلاف اعم از قوانین خاص ثبتی، هیات نظارت و شورایعالی ثبت اهمیت انجام این تحقیق را دو چندان می کند. هدف از نگارش مقاله حاضر، بررسی فقهی- حقوقی چالش های مراجع حل اختلاف ثبتی است. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که اگرچه در قوانین و آئین نامه های اجرایی و دستورالعمل های مراجع حل اختلاف، شیوه ها و رویه های مشخصی در جریان است، ولی در عمل تضمین کننده حقوق و آزادی های طرفین نبوده و این امر باعث دور ماندن رسیدگی مراجع ازجمله اصول و معیارهای دادرسی منصفانه شده است. لذا در اکثر موارد کارآیی و اثر بخشی بعضی از مراجع حل اختلاف ثبتی را کمرنگ کرده و با چالش هایی مواجه ساخته است. تعارض آیین دادرسی مراجع حل اختلاف ثبتی با قواعد فقهی- حقوقی مسلم از جمله لاضرر، ید، تسلیط، عسر و حرج در برخی از موارد مشهود است. لذا بررسی این چالشها و النهایه رسیدن به یک نظر متقن که باعث زیر سوال رفتن قواعد فقهی می شود، ازجمله ضرورت های مهم این نوشتار است.

کلیدواژه ها

مراجع حل اختلاف ثبتی, چالش ها, ساختار, صلاحیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.