تعامل موسیقی و جامعه

  • سال انتشار: 1381
  • محل انتشار: فصلنامه کاوش نامه زبان و ادبیات فارسی، دوره: 3، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_KVSHN-3-6_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 182
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحید قاسمی

عضو هیات علمی گروه علوم اجتماعی دانشگاه اصفهان

چکیده

موسیقی در جوامع، یک عنصر فرهنگی مهم تلقی می ­شود. اهمیت موسیقی در نظام فرهنگی را می­ توان در عینیت­ های اجتماعی مختلف مشاهده کرد. کمتر مراسم و مناسک اجتماعی یا مذهبی است که موسیقی جزئی از آن نباشد. گردهمایی­ های سیاسی نیز اغلب با موسیقی و سرود همراه است. در مسابقات ورزشی مهم، موسیقی حضور آشکار دارد. سرود ملی به عنوان یک اثر موسیقایی، با هدف پیوند دادن و معرفی کردن هویت یک ملت به نظام جهانی مطرح است. در مراسم مختلف اجتماعی، هر کجا انسان ها می­ خواهند شادی خود را آشکار کنند و یا با غم و اندوه مواجهند، موسیقی اغلب به عنوان ابزاری برای تقویت احساسات جمع حضور دارد. به هنگام جنگ به عنوان پدیده­ ای اجتماعی، موسیقی در تهییج جنگجویان و سربازان، نقشی اساسی ایفا می­ کند. در انقلاب های سیاسی، آهنگسازان می­ توانند به عنوان عامل مهمی در ایجاد همبستگی و برادری بین انقلابیون، نقش مهمی داشته باشند و ... . از سوی دیگر، حضور نظام یا شرایط اجتماعی بر محتوای موسیقی حاکم بر نظام فرهنگی یک دوره تاریخی خاص، پررنگ و آشکار است. موسیقی حاکم در دوران جنگ با موسیقی حاکم در زمان صلح، آشکارا تفاوت دارد. با مقایسه دوران جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و دوران پس از آن و همچنین با برسی موسیقی حاکم در هر دوره، می ­توان اثر نظام و شرایط اجتماعی بر موسیقی را دریافت. شرایط اجتماعی و سیاسی پس از دوم خرداد ۱۳۷۶ نسبت به قبل از آن (فاصله سال های پس از جنگ تحمیلی تا خرداد ۱۳۷۶ در ایران) آشکارا با یکدیگر متفاوت است و مقایسه انواع موسیقی حاکم بر جامعه در این دو دوره نیز، تاثیر شرایط اجتماعی را بر موسیقی نشان می­ دهد. در مقاله حاضر، با طرح موضوع­ هایی نظیر رابطه اثر موسیقایی و شرایط اجتماعی، موسیقی و همبستگی اجتماعی، موسیقی و گروه های اجتماعی، موسیقی و سیاست و موسیقی و مذهب، سعی خواهد شد تا تعامل موسیقی و جامعه به طور دقیق­تر و جزئی­تری مورد بررسی قرار گیرد.

کلیدواژه ها

موسیقی, جامعه, هنر, فرهنگ, اثر موسیقایی, تاثیر موسیقی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.