پیش بینی تبخیرتعرق بر مبنای بهترین مدل اصلاحی ارائه شده با کاربرد رگرسیون چند متغیره

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی هواشناسی و مدیریت آب کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: NCAGM01_207
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1290
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی گرجی

رئیس گروه طرحهای الگویی مهندسی زراعی دفتر توسعه سامانه های نوین آبیا

لیلا اسکندری

دانشجویان کارشناسی ارشدگروه مهندسی آب دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز

بهنام محمدی نوزادیان

دانشجویان کارشناسی ارشدگروه مهندسی آب دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز

حامد جانی پور

دانشجویان کارشناسی ارشدگروه مهندسی آب دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز

چکیده

عمده ترین عامل مصرف منابع آبی در مناطق خشک و نیمه خشک تبخیرتعرق است. لذا آگاهی از روند تغییرات و پیش بینیاین پارامتر نقش اساسی را در برنامه ریزی، توسعه و مدیریت منابع آب ایفا می کند. تبخیر و تعرق می تواند به طور مستقیمتوسط لایسیمتر یا روش بیلان آب اندازه گیری و یا با داده های هواشناسی تخمین زده شود. در این تحقیق با استفاده از داده های هواشناسی ایستگاه سینوپتیک کرج با طول دوره آماری 20 ساله و با به کارگیری نرم افزار Ref-ET مقدار تبخیر تعرق با روش های معتبر موجود در همین نرم افزار مورد ارزیابی قرار گرفته است. با محاسبه ضرایب واسنجی و نمایه های آماری متداول، روش استاندارد شده ایالات متحده امریکا نسبت به سایر روش های دیگر، به عنوان مناس بترین روش در مقایسه با روش ایده آل پنمن مانتیث فائو 56 پیشنهاد شده و در نهایت این مدل، با توجه به ضرایب رگرسیونی خطی درجه 1 و چند جمله ای درجه 2 اصلاح گردیده وبا نرم افزار SPSS از طریق رگرسیون خطی چند متغیره بین داده های اقلیمی موثر بر تبخیر تعرق (دمای متوسط، رطوبت نسبی، سرعت باد و تعداد ساعات آفتابی) و ETo محاسبه شده در مدل اصلاحی رابطه مناسبی جهت پیش بینی ETo سالانه ارائه گردید به طوری که معادله کالیبره شده مورد نظر و از طرف دیگر، معادله پیش بینی کننده ETo سالانه در مقایسه با روش مبنای PMF56 با ضریب تبیین 0/99 و خطای استاندارد 0.176 دارای بالاترین ضریب همبستگی و کم ترین اختلاف با یکدیگر می باشند.

کلیدواژه ها

پیش بینی تبخیرتعرق، رگرسیون چند متغیره، مدل اصلاحی، نرم افزار SPSS

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.