بررسی مجموعه کتاب های «فارسی بیاموزیم» از منظر نشانه شناسی فرهنگی
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: پژوهشنامه آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان، دوره: 11، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_JTPSOL-11-1_010
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 162
نویسندگان
نویسنده مسئول، دانشیار گروه زبانشناسی همگانی، دانشگاه سمنان
دانش آموخته کارشناسی ارشد آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان، دانشگاه سمنان
چکیده
با وجود متنوع بودن منابع الکترونیکی، میتوان کتاب درسی را از اصلیترین ابزار آموزش زبان دانست. هدف از این پژوهش بررسی و تحلیل اطلاعات و مولفههای نشانهشناختی بر اساس رویکرد «نشانهشناسی فرهنگی مکتب مسکو- تارتو» در مجموعه کتابهای «فارسی بیاموزیم» میباشد. فرهنگ مظهر تواناییهای شناختی انسان است و امروزه جوامع بشری همه جهتهای زندگی انسان و بهویژه فعالیتهای شناختی را در قالب فرهنگ ارائه میدهند. نشانهشناسی فرهنگی زیرشاخهای از نشانهشناسی میباشد که موضوع آن فرهنگ است. در این شاخه نشانهشناسی بعضی نظامهای نشانهای ویژه را بهعنوان صورتهای نمادین توصیف میشود. پژوهش حاضر تلاش میکند تا تحلیلی جامع از چگونگی ارائهی نشانهشناسی فرهنگی در مجموعه کتابهای «فارسی بیاموزیم» انجام شود و از مفاهیم نشانهشناسی فرهنگی نقش فرهنگ خود و دیگری در آموزش زبان فارسی بیان شود. یافته های پژوهش نشان می دهد که کتاب در بازنماییهای خود و دیگری در ارتباط با هر رمزگان، با استفاده از برخی سوژهها موفق عمل کرده است و در نهایت این مجموعه خودی شکوهمند را به نمایش میگذارد. بنابراین فرهنگ دیگری را به حاشیه برده و از فرهنگ غیرخودی بهرهای نمیبرد. نشانههای فرهنگی متنوعی در سراسر تاریخ و پهنهی این سرزمین وجود دارد و فرهنگ ایرانی که در آن جذب و خودیسازی بیشتر از طرد و نفی و گریز میباشد. بر اساس نتایج پژوهش، نشانههای فرهنگی در این مجموعه در قالب آداب و رسوم، اماکن، پوشاک، خوراک و ... بخوبی به زبان آموز غیرایرانی ارائه شده است.کلیدواژه ها
نشانه شناسی فرهنگی, آموزش فارسی, خود و دیگری فرهنگی, کتاب فارسی بیاموزیم, مکتب مسکو- تارتواطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.