حفاظت و احیای رود درههای شهریبرمبنای بوم شناسی ، اصول پایداری و منظر طبیعی (موارد مطالعاتی : ۱-رود دره کولورادو ۲-رود دره گنج نامه همدان)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین همایش بین المللی و هفتمین همایش ملی معماری و شهر پایدار
  • کد COI اختصاصی: NCSAC07_264
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 100
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس عزیزملایری

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معماری، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی

علی رشیدی

کارشناسی ارشد مهندسی معما ری، مدرس دانشگاه آزاد اسلامی واحد ملایر

فریبا چهاردولی

کارشناسی ارشد شهرسازی)گرایش طراحی شهری(، دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدا ن

چکیده

برنامه ریزان محیط ومنظر در رویکردی نو تطابق محیطی و ویژگی های بومی وجغرافیایی با دیدگاههای طراحی را مورد بررسی وتجدیدنظر قرارداده اند و درکنارجنبه های زیباشناسی ، به ویژگی های زیست محیطی و بوم شناسی هرمنطقه بیشترتوجه نمایند.محدوده جغرافیایی شهرها نشان می دهد که شکل گیری آنها در کنار رودخانه ها و در مجاورت دره ها درجهت بهره برداری از آب صورت می گرفته است . پیشینیان ما به تجربه دریافته بودند وجود آب سالم و روان و باغ های میوه در کنار آن، از عوامل ایجاد زندگی سالم در هر شهر است . گسترش و نفوذ رود درههای شهری در میان بافت های شهری و در نتیجه دسترسی پذیری بالای آنها ازجمله خصوصیات مهم در روددره ها می باشد. ازنمونه های موفق اجرای طراحی فضاهای سبز روددره ها می توان روددره کلورادو در تگزاس امریکا را نام برد. در طراحی منظر این رود دره، رابطه نظام مندی بین انسان، طبیعت وتکنولوژی برقرارگشته است . ازاستراتژی های طراحی این رود دره درنمونه موردمطالعاتی بهره برداری شده است . پژوهش حاضر به روند برنامه ریزی و حفاظت از محیط طبیعی رود دره گنج نامه ، یکی از رود دره های ارزشمند کشور واقع در شهر همدان پرداخته است . در این میان شهر تاریخی همدان دارای موقعیت جغرافیائی خاصی است که ناشی از هم جواری با دامنه های کوه الوند و بالطبع آن حضور رود دره های کوهستانی می باشد. رود دره ها در این شهر از دامنه کوههای الوند در جنوب غربی همدان سرچشمه گرفته و تا شمال شهر ادامه می یابند. این رود دره ها می توانند نقش مهمی در زمینه تامین منابع آب شیرین ، کریدورهای طبیعی جریان آب و هوا و محیط های زیست مناسب ، فضاهای گردشگری و سبز و استقرار فعالیت های خدماتی عمومی ایفاء نمایند. در این تحقیق با استفاده از مطالعات میدانی داده ها و بررسی مدارک، با توجه به اصول بوم شناسی طراحی محیط و منظر امکانات، فرصت ها، محدودیت ها و تهدیدات بررسی گردیدند و راهبرد هایی به عنوان پیشنهاد های اولیه به منظور برنامه ریزی احیای محیط طبیعی رود دره ارائه شده است .

کلیدواژه ها

رود دره، برنامه ریزی ، محیط زیست پا یدار، اصول بوم شناسی ، طراحی منظر .

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.