برآورد بارش مؤثر بر زراعت گندم دیم با استفاده از روش SCS در کرج

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی هواشناسی و مدیریت آب کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: NCAGM01_137
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1799
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جابر رحیمی

دانشجوی کارشناسی ارشد هواشناسی کشاورزی، گروه مهندسی آبیاری و آبادانی

جواد بذرافشان

استادیار گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دان

چکیده

شناخت و برآورد باران مؤثر به عنوان بخشی از بارندگی که در منطقه توسعه ریشه گیاه ذخیره شده و مستقیما جوابگوینیاز آبی گیاه میباشد به عنوان یکی از راهکارهای مدیریت زراعت دیم به شمار می رود. روشهای تجربی متعددی برایبرآورد باران مؤثر ارائه شده که هریک برای مناطق خاصی مناسب است. در تحقیق حاضر به منظور برآورد بارش مؤثر از روش تجربی موسوم به روش حفاظت خاک ایالات متحده آمریکا (SCS) بهره گرفته شده است. در این روش تنها داده هایی مثل بارش، تبخیر- تعرق پتانسیل مورد نیاز بوده و در آن محدودیت مکانی وجود ندارد. جهت استفاده از این روش ابتدا مقادیر تبخیر تعرق بالقوه گیاه مرجع بر اساس روش فائو (پنمن-مانتیث) در نرم افزار CROPWAT محاسبه گردید و سپس با استفاده از داده های بارندگی ماهانه دوره آماری (2005-1985)، میزان باران مؤثر برای اعماق مختلف خاک (10، 20، 30، 40، 50، 60، 70، 75 و 100 سانتی متر) برآوردگردید. نتایج حاکی از آن است که در میان ماه های مورد بررسی (اکتبر تا مه)، حداکثر باران مؤثر در ماه مارس دریافت شده که برابر با 21 درصد از کل باران مؤثر سالانه می باشد. همچنین نسبت مقدار بارش مؤثر به متوسط مجموع بارش ماهانه از 59/65% در ماه دسامبر تا 80/9% در ماه می در نوسان می باشد.

کلیدواژه ها

باران مؤثر، SCS گندم دیم، کرج

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.