تحلیل هندسی و تناسبات طلایی و زرین ایرانی در قلعه میر غلام هاشمی ایلا م

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین همایش بین المللی و هفتمین همایش ملی معماری و شهر پایدار
  • کد COI اختصاصی: NCSAC07_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 123
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم شیخی

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشکد ه معماری و شهرسازی، دانشگا ه صنعتی جند یشاپور دزفول، دزفول، ایران

کورش مومنی

دانشیار گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه صنعتی جندیشاپور دزفول، دزفول، ایران

بهزاد وثیق

دانشیار گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه صنعتی جندیشاپور دزفول، دزفول، ایران

چکیده

از متداولترین روش های معماران ایرانی برای طراحی درست و مهندسی شده در ساختمان، استفاده از تناسبات و هندسه در کالبد و اجزای مهم به منظور رسیدن به زیبایی و کارایی مناسب است . قلعه میر غلام هاشمی مربوط به دورهی قاجاریه است که در روستای هاشم آباد از توابع شهرستان دره شهر استان ایلام قرار دارد. ویژگی های منحصربه فرد معماری بنا بیانگر آن است که معمار در ساخت بنا از اصول هندسی و نظام دقیق تناسبات ایرانی بهره گرفته است . نظر به اهمیت موضوع، نگارندگان با رویکرد تحلیل تناسبات هندسی ، در پژوهش حاضر به دنبال پاسخ گویی به این سوال هستند که کاربرد هندسه و تناسبات طلایی در ساخت و شکل گیری عناصر فضایی قلعه میر غلام هاشمی به چه صورت بوده است ؟ روش پژوهش فوق مورد کاوی و تحلیلی است و از مطالعات اطلاعات میدانی و کتابخانه ای توامان بهره گرفته شده است . همچنین با روش تحلیل هندسی ، پلانها، نماها و مقاطع قلعه با فرض قرار دادن نقاط کانونی چون حیاط مورد تحلیل هندسی قرار گرفت سپس نتایج تحقیق با نرم افزار spss موردسنجش و ارزیابی قرار گرفت . نتایج تحلیل هندسی نشان می دهد از تناسب زرین بیشتر در مکانیابی فضاهای قلعه و از تناسبات طلایی بیشتر در تعیین ابعاد فضاهای قلعه استفاده گردیده است و نتایج حاصل از نرم افزار حاکی از آن بود از بین سه گزینه "طراحی معماری و ساخت قلعه " رتبه اول، "مکانیابی و جانمایی فضاهای معماری " رتبه دوم و "ابعاد و اندازه فضاهای معماری " رتبه سوم را ازلحاظ کاربرد و تاثیرپذیری تناسبات طلایی و زرین ازنظر متخصصان و کارشناسان میراث فرهنگی کسب نمودهاند.

کلیدواژه ها

تناسبات طلایی ، تحلیل هندسی ، قلعه میر غلام هاشمی ، دره شهر، ایلام .

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.