تاثیر شرایط اقلیمی در طراحی معماری بومی ساختمانها و مساجد در مناطق کوهستانی و اقلیم کوهپایه های مرتفع

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی تحقیقات پیشرفته در مهندسی عمران، معماری و شهرسازی
  • کد COI اختصاصی: ICARCAU01_125
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 215
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ایرج داور محمودعلیلو

کارشناسی عمران، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.

هادی علیلو

کارشناسی ارشد معماری، واحد ایلخچی، دانشگاه آزاد اسلامی، ایلخچی، ایران.

شیرین نظری

کارشناسی ارشد معماری، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.

چکیده

امروزه با رشد شهرنشینی و مهاجرت بیش از پیش مردم از روستاها به شهرها بشر با مشکالتی مواجه است که از بین آنها میتوان به آلودگیهای زیست محیطی و مصرف بیرویه سوختهای فسیلی اشاره کرد، که مصرف بیش از حد آن منجر به از دست دادن نهایی منابع میشود . علاوه بر آن سبب تولید گازهای گلخانه ای و تغییرات اقلیمی میشوند. معماران در گذشته، پیشتر به اهمیت این موضوع پی برده بودند و در همین راستا توجه به اقلیم از دیرباز مورد توجه آنها بوده است. آنها ساختمان را بر اساس شرایط اقلیمی هر منطقه و با استفاده از تجربیات گذشتگان طراحی میکردند. اقلیم به قدری مهم است که حتی در چهره، خلق و خو و... انسانهای کره زمین تاثیر داشته است و سبب به وجود آمدن قومیتهای مختلف شده است و در همه شئون زندگی ما تاثیر میگذارد. در معماری نیز اقلیم تاثیر زیادی دارد به طوریکه میتوان گفت فرم تحت تاثیر اقلیم است و بهره گیری از طراحی اقلیمی با توجه به آب و هوای خاص هر منطقه سبب به وجود آمدن معماریهای متنوع و پاسخگو به نیاز بشر شده است. امروز یکی از دالیل به وجود آمدن این مشکالت عدم توجه به مسئله اقلیم است، میتوان گفت تقلید کورکورانه مزید بر علت شده و باعث به وجود آمدن ساختمانهای بی هویت شده است. مسجد نیز به عنوان بنایی که همانند خانه همواره در طول ساعات مختلف شبانه روز و در طول ایام سال مورد استفاده قرار میگیرد، همچنین به دلیل اهمیت آن در اسلام و معماری اسلامی میتواند نمونه ی خوبی جهت بررسی ضوابط طراحی اقلیمی باشد. امید است با استفاده از نتایج این پژوهش و استفاده از انرژیهای طبیعی و همساز کردن آن با شرایط اقلیمی علاوه بر حفظ محیط زیست، در مصرف سوختهای فسیلی نیز صرفهجویی چشمگیری به عمل آید.

کلیدواژه ها

اقلیم، طراحی اقلیمی، معماری بومی، مسجد.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.