بررسی رابطه بین فسفر قابل جذب و برخی از ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی خاک در مراتع و اراضی ناحیه آبسرد (شهرستان دماوند)

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله تحقیقات مرتع و بیابان ایران، دوره: 18، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJRDR-18-3_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 81
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم دادگر

مربی، گروه خاک شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن

مسعود علیها

مربی، بخش تحقیقات مرتع، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

سیده انسیه فرامرزی

عضو باشگاه پژوهشگران جوان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن

چکیده

فسفر از عناصر پرمصرف برای رشد گیاه می‎باشد. ترکیبات فسفری تقریبا نامحلول بوده و فسفر قابل استفاده در خاک به سرعت کاهش می‎یابد. استفاده از کودهای فسفاته به­دلیل تثبیت فسفر در خاک و پایین بودن بازدهی جذب آن به­وسیله گیاه همواره یکی از مسائل اساسی تولید بوده است. به­طوری­که برای بررسی رابطه بین فسفر قابل جذب به روش اولسن و بعضی از ویژگیهای خاک نمونه­برداری از عمق۳۰-۰ سانتی­متر بر روی۱۱۰ نمونه در ناحیه آبسرد (با انواع کاربریهای مرتع، باغ و زراعت) انجام شد. بعضی از ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی خاک مانند درصد ذرات شن، سیلت، رس، ماده آلی، کربنات کلسیم، اسیدیته خاک، و فسفر قابل جذب اندازه­گیری شدند و همبستگی بین فسفر قابل جذب با ویژگیهای فوق تعیین شد. نتایج نشان داد که همبستگی معنی­داری بین فسفر اندازه­گیری شده به روش اولسن و بعضی از ویژگیهای خاک وجود داشت که همگی در سطح یک درصد معنی­دار بودند. علاوه بر این، همبستگی بین فسفر قابل جذب با اسیدیته خاک و درصد کربنات کلسیم منفی ولی همبستگی آن با درصد ماده آلی مثبت بود.

کلیدواژه ها

اسیدیته خاک, آبسرد, بافت, فسفر قابل جذب, کربنات کلسیم, ماده آلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.