بررسی آلایندگی بی فنیل های پلی کلره در شاخص زیستی بارناکل و رسوب در بنادر انزلی و کاسپین

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست و مهندسی آب، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JEWE-9-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 113
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه میرزابابایی

دانشجوی دکترا، گروه علوم و مهندسی محیط زیست ، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

سید علی جوزی

استاد، گروه محیط زیست، دانشکده علوم و فنون دریایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

امید رفیعیان

استادیار، گروه علوم و مهندسی محیط زیست، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، واحد تبریز ، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

محمد ابراهیم رمضانی

استادیار، گروه علوم و مهندسی محیط زیست، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، واحد تبریز ، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

چکیده

دریای کاسپین به دلیل داشتن خطوط ساحلی طویل و فعالیت های تجاری ، بندری ، صنعتی ، کشاورزی و گردشگری از نظر محیط زیستی و پایش آلاینده های زیستی دارای اهمیت است. شناخت عوامل آلاینده محیط زیست دریایی نخستین گام جهت بازسازی و صیانت از این بوم سازگان با ارزش است. هدف از این پژوهش تعیین میزان بی فنیل های پلی کلره PCB)) در رسوبات و بار ناکل بندر انزلی و بندر کاسپین در استان گیلان بود. نمونه های بار ناکل و رسوب در دو ایستگاه و با سه تکرار در بنادر انزلی و کاسپین به وسیله نمونه بردار رسوب گراب وین ون در فصل تابستان با توجه به چرخه زندگی بارناکل­ها برداشت شد. پس از آماده سازی و خشک کردن با دستگاه فریز درایر بعد از آنالیز به وسیله دستگاه گاز کروماتوگرافی قرائت شد. بیش­ترین میزان غلظت PCBs در بیوماکر بارناکل ایستگاه انزلی مربوط به ایزومرهای PCB-۷۷ PCB-۸۱  و کم­ترین آن مربوط به ایزومرهای PCB-۱۱۴ PCB-۱۵۶, تعیین شد. بیش­ترین غلظت PCBs در بارناکل ایستگاه کاسپین مربوط به ایزومرهای PCB-۷۷ PCB-۲۸  و کم­ترین آن مربوط به ایزومرهای PCB-۱۵۳ PCB-۱۱۴, بود. بیش­ترین غلظت PCBs در رسوب ایستگاه بندر انزلی و رسوب بندر کاسپین به طور مشابه مربوط به ایزومرهای PCB-۵۲ PCB-۲۸  و کم­ترین آن مربوط به ایزومرهای PCB-۱۵۶ PCB-۱۱۴, ثبت شد.

کلیدواژه ها

آلاینده های آلی پایدار, بوم سازگان آبی, کیفیت, رسوب, سخت پوستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.