بررسی تناسب آنتروپومتریکی کارشناسان آزمایشگاه های علمی - تحقیقاتی با ایستگاه های کاریشان: مطالعه موردی در دانشگاه علوم پزشکی همدان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله ارگونومی، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IEHFS-10-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 65
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره کرمی

MSc, HSE Department, Mehr Alborz Institute of Higher Education, Tehran, Iran

زهرا ناصرزاده

Assistant Professor, Industrial Safety & HSE Engineering Department, Allameh Qazvini University, Qazvin, Iran

ندا مهدوی

Assistant Professor, Ergonomics Department and Occupational Health and Safety Research Center, School of Public Health, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran

چکیده

زمینه و هدف اختلالات اسکلتی-عضلانی ناشی از شغل در بین مشاغل آزمایشگاهی بسیار شایع می باشد. یکی از مهمترین علل اختلالات، عدم تناسب فرد با ایستگاه کاری می باشد. هدف بررسی تناسب آنتروپومتریک کارشناسان آزمایشگاه های علمی– تحقیقاتی با ایستگاه های کاریشان در پردیس دانشگاه علوم پزشکی همدان در سال ۱۴۰۱ می باشد. روش ­کار جهت بررسی شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی مرتبط با کار از پرسشنامه نوردیک و برای ارزیابی پوسچر روش نرپا NERPA) استفاده شد. ابعاد آنترپومتری کاربردی و مشخصات ایستگاه کار ثبت شد. سپس به بررسی تطابق افراد با ایستگاه کاری پرداخته و مداخلاتی جهت بهبود ایستگاه کاریشان پیشنهاد شد. یافته ها طبق یافته ها بیشترین میزان شیوع درد در یک سال گذشته به ترتیب در نواحی گردن (۷/۶۸ %) و کمر (۳۷/۵۹ %)بود. ارزیابی پوسچر بدنی با استفاده از روش NERPA سطح اقدامات اصلاحی در سطح متوسط و با نیاز به مطالعات بیشتر ارزیابی شد. همچنین نمره گردن با ۶۲/۴۰ %، بالاترین امتیاز ریسک را به خود اختصاص داد. در اکثر فعالیت ها بین ابعاد بدنی افراد و ایستگاه کاریشان تطابق وجود نداشت. نتیجه گیری نتایج نشان داد که شیوع علائم اختلالات اسکلتی- عضلانی در کارشناسان آزمایشگاه های تحقیقاتی بالاست و سطوح ریسک ارزیابی ارگونومیکی در سطح ریسک متوسط قرار دارند. به نظر می رسد عدم تناسب آنتروپومتریک با ایستگاه کاری از علل ایجاد پوسچر کاری نامطلوب و در نتیجه شیوع بالای اختلالات اسکلتی– عضلانی باشد. لذا تامین تناسب آنتروپومتریک بین کارکنان آزمایشگاه های تحقیقاتی و ایستگاه های کاریشان با هدف کاهش این اختلالات ضروری می باشد.

کلیدواژه ها

Musculoskeletal Disease, Anthropometry, Laboratory Personnel, Novel Ergonomic Postural Assessment (NERPA), اختلالات اسکلتی- عضلانی, آنتروپومتری, کارکنان آزمایشگاه, Novel Ergonomic Postural Assessment (NERPA)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.