تعیین تاثیر اصول ارگونومی محیط کار بر فرسودگی شغلی کارکنان شرکت پتروشیمی ایلام با نقش تعدیل گر فرهنگ ایمنی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله ارگونومی، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IEHFS-10-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 154
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا امیدی

استادیار ، گروه مهندسی صنایع، دانشکده فنی مهندسی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران

نبی امیدی

استادیار، گروه مدیریت، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

هادی مفتاحی

استادیار، گروه مدیریت، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

مریم پناهی

کارشناسی ارشد گروه مدیریت، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

چکیده

زمینه و هدف با توجه به نقشی که نیروی انسانی در هر سازمان دارد، پرداختن به موضوعاتی که منجر به کاهش آسیبهای شغلی در محیط کار میشود از اهمیت شایانی برخودار است، پر واضح است که پیشگیری از وقوع فرسودگی شغلی، در ارتقاء بهداشت روانی افراد نقش به سزایی دارد. یکی از مباحثی که می تواند در کاهش فرسودگی شغلی مفید واقع شود به کارگیری دانش ارگونومی و رعایت اصول ایمنی است، که هدف از از تحقیق حاضر بررسی تاثیر اصول ارگونومی محیط کار بر فرسودگی شغلی با نقش تعدیل گر فرهنگ ایمنی است. روش ­کار تحقیق حاضر یک تحقیق توصیفی پیمایشی است،جامعه آماری این تحقیق کلیه کارکنان شرکت پتروشیمی ایلام است که با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه برابر  با ۳۱۰ نفر به دست آمد؛ ابزار اصلی گردآوری اطلاعات در این تحقیق شامل پرسش نامه های مشخصات دموگرافیک، اصول ارگونومی، فرسودگی شغلی و فرهنگ ایمنی است. روایی پرسش نامه توسط اساتید به روش روایی صوری و محتوایی مورد تایید قرار گرفت، همچنین پایایی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. در این تحقیق برای تجزیه و تحلیل و آزمون فرضیه های تحقیق از معادلات ساختاری مبتنی بر تحلیل مسیر در نرم افزار SMART PLS استفاده شد. یافته ها تاثیر اصول ارگونومی بر فرسودگی شغلی کارکنان پتروشیمی ایلام منفی و معنادار با ضرایب (T=۱۲.۲۶، R۲ =-۰.۴۲ ) است، تاثیر فرهنگی ایمنی بر فرسودگی شغلی نیز منفی و معنادار با ضرایب (T=۱۴.۰۷، R۲ =-۰.۳۲ ) است، آزمون فرضیه اصلی نشان می دهد که فرهنگ ایمنی ۰.۱۰- تاثیر اصول ارگونومی بر فرسودگی شغلی را تعدیل می کند و باعث کاهش بیشتر فرسودگی شغلی می گردد. نتیجه گیری رعایت اصول ارگونومی محیط کار و وجود فرهنگ ایمنی در پتروشیمی ایلام، باعث کاهش فرسودگی شغلی می گردد.

کلیدواژه ها

Ergonomics, burnout, safety culture, ارگونومی, فرسودگی شغلی, فرهنگ ایمنی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.