عوامل خطر مرتبط با هیپوترمی ناخواسته در بیماران ترومایی در بخش اتاق عمل: یک مطالعه مشاهده ای آینده نگر

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نشریه پرستاری مراقبت ویژه، دوره: 15، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JCCNUR-15-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 125
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرشید الازمنی

School of Nursing and Midwifery, NAJA University of Medical Sciences Tehran, Tehran, Iran

حجت ترکمندی

School of Nursing and Midwifery, Zanjan University of Medical Sciences Zanjan, Zanjan, Iran

رقیه حسن دوست

School of Nursing and Midwifery, Zanjan University of Medical Sciences Zanjan, Zanjan, Iran

محمدرضا دین محمدی

School of Nursing and Midwifery, Zanjan University of Medical Sciences Zanjan, Zanjan, Iran

چکیده

زمینه و هدف: هیپوترمی ناخواسته یک عارضه شایع و مسئله ساز در بیماران ترومایی است. با توجه به پیامدهای منفی هیپوترمی ناخواسته در سیر بهبودی بیماران، این مطالعه با هدف تعیین شیوع هیپوترمی و عوامل خطر مرتبط با آن در بیماران ترومایی بستری در بخش اتاق عمل انجام شد. روش ها: این مطالعه مشاهده ای آینده نگر، بر روی بیماران ترومایی که در بخش اتاق عمل مرکز آموزشی درمانی آیت اله موسوی زنجان تحت عمل جراحی قرار گرفتند، انجام شد. در این مطالعه ۵۹ بیمار واجد شرایط با روش نمونه گیری در دسترس در آذر ماه ۱۳۹۷ انتخاب شدند. متغیرهای فردی، بالینی، محیطی و مراقبتی مرتبط با هیپوترمی توسط یک پژوهشگر جمع آوری و در فرم ثبت داده پژوهشگر ساخته ثبت شد. یافته ها: اکثریت بیماران (۱/۶۶ درصد) مرد بودند. میانگین و انحراف معیار سن آنها (۷/۱۷) ۸/۴۶ سال بود. شایع ترین مکانیسم تروما از نوع ترومای بسته (۱/۶۶ درصد) و عامل اصلی تروما نیز تصادف با وسایل نقلیه موتوری (۸/۴۵ درصد) بوده است. شیوع هیپوترمی ناخواسته در بخش اتاق عمل ۸/۶۷ درصد برآورد شد. هیجده متغیر مستقل به عنوان عوامل مرتبط با هیپوترمی ناخواسته وارد مدل رگرسیون لجستیک شدند و در گام نهایی مدل، عوامل کاهش فشار خون (۰۲۲/۰=, p۱۴۱/۱=OR) ، کاهش اشباع اکسیژن خون (۰۰۹/۰=p ,۲۲۹/۲=OR) و پوشش نامناسب در زمان خروج از اتاق عمل (۰۳۹/۰=p ,۳۵۴/۸=(OR به عنوان عوامل خطر تشخیص داده شدند. بالا بودن دمای محیط اتاق عمل) ۰۳۵/۰=p ،۱۲۶/۰=(OR و مدت زمان کم جراحی (۰۱۶/۰=p ,۰۸۶/۰=OR) نیز در نقش عوامل محافظتی عمل کردند. نتیجه گیری: در مطالعه حاضر بخش قابل توجهی از بیماران حین عمل دچار هیپوترمی شدند و عواملی چون مدت زمان عمل جراحی، فشار خون سیستولیک، درصد اشباع اکسیژن خون، دمای محیط اتاق عمل و وضعیت پوشش بیماران در پیشگیری یا بروز هیپوترمی ناخواسته موثر تشخیص داده شدند. این مطالعه بر لزوم شناسایی زودهنگام و مدیریت موثر عوامل مرتبط با هیپوترمی برای پیشگیری از پیامدهای ناخواسته تاکید می نماید.

کلیدواژه ها

Accidental Hypothermia, Trauma, Core Body Temperature (CBT), Risk Factors, Operating Room, Surgery, هیپوترمی ناخواسته, تروما, دمای مرکزی بدن, عوامل خطر, اتاق عمل, جراحی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.