اثربخشی آموزش مدیریت هیجانی بر علائم استرس پس از سانحه و سرمایه های روانشناختی بهبودیافتگان کووید-۱۹: یک مطالعه نیمه تجربی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نشریه پرستاری مراقبت ویژه، دوره: 15، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JCCNUR-15-4_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 93
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی محمودی نودژ

Department of Psychology, Bandar Abbas Branch, Islamic Azad University, Bandar Abbas, Iran

آزیتا امیرفخرایی

Department of Psychology, Bandar Abbas Branch, Islamic Azad University, Bandar Abbas, Iran

عبدالوهاب سماوی

Counseling Department, Faculty of Humanities, Hormozgan University, Bandar Abbas, Iran

چکیده

زمینه و هدف: پاندمی کووید-۱۹ موجب بروز علائم استرس پس از سانحه و کاهش سرمایه های روانشناختی در افراد می شود. برای رفع این مشکلات به مداخلاتی مانند مدیریت هیجان نیاز است. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش مدیریت هیجانی بر علائم استرس پس از سانحه و سرمایه های روانشناختی بهبودیافتگان کووید-۱۹ انجام شد. روش ها: روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل بهبودیافتگان کووید-۱۹ شهر بندرعباس در سال ۱۳۹۹ بود. از بین آنها تعداد ۲۷ بهبودیافته کووید-۱۹ به صورت در دسترس انتخاب و به طور تصادفی و با روش قرعه کشی در دو گروه آزمایش و کنترل (۱۳ نفر در گروه آزمایش و ۱۴ نفر در گروه کنترل) جایگزین شدند. افراد حاضر در گروه آزمایش آموزش مدیریت هیجانی (۱۰ جلسه) و هر هفته یک جلسه دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل علائم استرس پس از سانحه و سرمایه های روانشناختی بود. یافته ها: نتایج نشان داد قبل از مداخله تفاوت معنی داری بین میانگین نمرات علائم استرس پس از سانحه و کاهش سرمایه های روانشناختی گروه مداخله و کنترل وجود ندارد، ولی بین میانگین این نمرات در گروه مداخله و کنترل بعد از مداخله تفاوت معنی دار آماری وجود داشت. میانگین و انحراف معیار علائم استرس پس از سانحه در پس آزمون ۸/۵۵±۴۱/۴۶ و سرمایه روانشناختی ۹/۸۶±۶۴/۰۷ به دست آمد (۰/۰۰۱p< ). نتیجه گیری: با توجه به نتایج این پژوهش آموزش مدیریت هیجان موجب کاهش علائم استرس پس از سانحه و افزایش سرمایه روانشناختی در بهبودیافتگان کووید-۱۹ شده بود. از آنجایی که وضعیت روانی مطلوب بیماری در بهبودی او تاثیر دارد، بنابراین استفاده از این روش به عنوان یک استراتژی اثربخش برای کاهش مشکلات روانشناختی بیماران توصیه می شود.

کلیدواژه ها

Emotional Regulation, Post-Traumatic Stress, Psychological Capital, Covid-۱۹, مدیریت هیجان, استرس پس از سانحه, سرمایه های روانشناختی, کووید-۱۹

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.