مقایسه کیفیت زندگی و سلامت روانی همسران بیماران مبتلا به اختلال اسکیزوفرنی، دوقطبی، افسردگی اساسی و افراد بهنجار

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های نوین روانشناختی، دوره: 9، شماره: 34
  • کد COI اختصاصی: JR_PSYCH-9-34_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 83
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه نسیمی خواه

دانشگاه علوم و تحقیقات مازندران

بهرام میرزائیان

دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری

صدیقه ابراهیمی علویکلائی

دانشگاه علوم و تحقیقات مازندران

چکیده

هدف این پژوهش مقایسه کیفیتزندگی و سلامتروانی همسران بیماران مبتلا به اختلال اسکیزوفرنی، دوقطبی، افسردگی اساسی و افراد بهنجار بود. جامعه آماری این پژوهش را همسران بیماران اسکیزوفرن، دوقطبی و افسرده اساسی مراجعهکننده به بخش روانپزشکی بیمارستان امام حسین(ع) و بیمارستان روان­پزشکی رازی، همینطور همسران بیماران اسکیزوفرن در انجمن حمایت از افراد اسکیزوفرن «احبا» و همسران افراد بهنجار تشکیل داده بودند. برای این منظور ۴۰ نفر از همسران افراد مبتلا به اختلال اسکیزوفرنی، ۴۰ نفر از همسران افراد مبتلا به اختلال دوقطبی، ۴۰ نفر از همسران افراد مبتلا به اختلال افسردگیاساسی و ۴۰ نفر از همسران افراد بهنجار به­صورت غیرتصادفی و هدفمند انتخاب شدند و به پرسشنامههای سنجش کیفیتزندگی (SF-۳۶) و سنجش سلامتروانی (SCL-۹۰-R) پاسخ دادند. این پژوهش از نوع مطالعات پسرویدادی (علی-مقایسهای) بوده است. جهت تجزیه و تحلیل یافته­ها، با استفاده از روشهای آمار توصیفی و به وسیله  آزمون «کروسکال والیس» و «یو من ویتنی» نتایج زیر به­دست آمد: بین همسران افراد بهنجار، دوقطبی، افسرده اساسی و اسکیزوفرن به لحاظ تمامی مولفههای کیفیتزندگی تفاوت معنادار وجود دارد. بین همسران افراد بهنجار، دوقطبی، افسرده اساسی و اسکیزوفرن به لحاظ تمامی مولفههای سلامتروانی تفاوت معنادار وجود دارد. براین اساس، می­توان بیان داشت، تجربیات روانی بیماران مبتلا به اختلالهای اسکیزوفرنی و دوقطبی و افسردگیاساسی میتواند بر کیفیتزندگی و سلامتروانی همسرانشان تاثیر داشته باشد. همچنین هر یک از اختلالهای فوق با توجه به تفاوت نشانههایشان میتوانند تاثیرات مختلفی بر کیفیتزندگی و سلامتروانی همسران این بیماران داشته باشند.

کلیدواژه ها

کیفیت زندگی, سلامتروانی, اسکیزوفرنیا, دوقطبی, افسردگی اساسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.