بررسی جایگاه دانشگاههای مادر ایران در نظا مهای بین المللی رتبه بندی دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه رهیافت، دوره: 22، شماره: 53
  • کد COI اختصاصی: JR_RHYFT-22-53_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 302
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی پاکزاد

عضو هیئت علمی و مدیر گروه عل مسنجی، مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور

عباس قائم پناه

کارشناس پژوهشی دبیرخانه شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری

مجید جهان

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت فرهنگی و مدیر امور اداری مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور

چکیده

نظام های رتبه بندی دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی به منظور نشان دادن جایگاه رقابتی آنها در سطح جهانی و بین المللی به وجود آمده است. اولین رتبه بندی بین المللی دانشگاه ها در سال ۲۰۰۳، توسط دانشگاه شانگهای جیاتانگ چین و با هدف بررسی وضعیت دانشگاه های این کشور در مقایسه با دانشگاه های فعال در سطح بین المللی منتشر شد. با توجه به استقبال گسترده از نتایج حاصل از این رتبه بندی، در سال های بعد سازمان های مختلف با اهداف متعددی نسبت به انتشار لیست های دسته بندی و رتبه بندی شده از دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی اقدام کردند. بررسی ها نشان می دهد دانشگاه های ایران در نظام های بین المللی رتبه بندی دانشگاه ها دارای جایگاه مناسبی نیستند و تنها دانشگاه تهران و دانشگاه صنعتی شریف در فهرست رتبه بندی اعلام شده از سوی نظام های معتبر حضور دارند. از سوی دیگر بررسی دانشگاه های منطقه مورد نظر چشم انداز بیانگر این واقعیت است که دانشگاه های عبری اورشلیم و تل آویو در تمامی رتبه بندی های اعلام شده در جایگاه های اول و دوم قرار گرفته اند. هدف مقاله حاضر معرفی روش شناسی نظام های معتبر رتبه بندی و بررسی جایگاه دانشگاه های منطقه چشم انداز در آنها و ارائه راهکارهایی برای بهبود وضعیت دانشگاه های کشور در رتبه بندی ها است.

کلیدواژه ها

رتبه بندی, نظام, دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی, منطقه چشم انداز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.