انشائات غیرطلبی و چگونگی فهم گزاره های اخلاقی قرآن

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات اخلاق کاربردی، دوره: 8، شماره: 30
  • کد COI اختصاصی: JR_AKGH-8-30_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 43
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن سراج زاده

چکیده

چکیده: انشائات غیرطلبی و چگونگی فهم گزاره های اخلاقی قرآن حسن سراج زاده چکیده جمله ها و گزاره های اخلاقی، گزاره هایی مرکب از موضوع و محمول هستند که موضوع آن را انسان و ابعاد وجودی او و محمول آن را یکی از مفاهیم هفت گانه اخلاقی «خوب و بد»، «باید و نباید»، «درست و نادرست» و «وظیفه» یا آنچه شبیه به این مفاهیم اند، تشکیل می دهند. گزاره های اخلاقی قرآن معمولا در قالب جملات خبری و انشایی ارایه شده اند. جمله های انشایی نیز گاهی به شکل انشاء طلبی، مانند امر، نهی، استفهام، تمنی و ندا بیان می شوند و اموری، مانند افعال مدح و ذم، تعجب، قسم، ترجی، صیغه های عقود و ایقاعات، کم خبریه، رب را در بر می گیرند. در این پژوهش سعی شده با توجه به ضرورت شناخت روشمند و علمی مفاهیم و گزاره های اخلاقی در قرآن، انشائات غیرطلبی قرآن به روش توصیفی تحلیلی، بررسی شوند تا چگونگی فهم گزاره های اخلاقی از آن ها معلوم شود. حاصل این تحقیق بیانگر این است که از مجموع انشائات غیر طلبی، چهار قسم آن، یعنی افعال مدح و ذم، تعجب، قسم و ترجی بیشتر بر دو مفهوم اخلاقی «خوب و بد» دلالت دارند که با قرارگرفتن در محمول گزاره، جمله و گزاره اخلاقی را می توان تشخیص داد. واژه های کلیدی گزاره های اخلاقی، گزاره های انشایی، مفاهیم اخلاقی، انشائات غیر طلبی.

کلیدواژه ها

گزاره های اخلاقی, گزاره های انشایی, مفاهیم اخلاقی, انشائات غیر طلبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.