ارزیابی تاثیر سازه های سنتی استحصال آب باران در بهبود شرایط خاک (مطالعه موردی بندسارهای جنوب سبزوار)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله علمی سامانه های سطوح آبگیر باران، دوره: 4، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JIRCSA-4-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 82
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدتقی دستورانی

Ferdowsi University of Mashhad

مرضیه اکبری

Ferdowsi University of Mashhad

علی اکبر عباسی

Agricultural and Natural Resources research Center, Mashhad, Iran

چکیده

کمبود آب در مناطق خشک و نیمه خشک منجر به ابداع روش­هایی جهت استحصال سیلاب توسط بومیان و کشاورزان این مناطق شده است که بندسار نمونه­ای از این روش­ها در استان­های خراسان رضوی و جنوبی می باشد. در این تحقیق اثر استحصال سیلاب در بندسارها بر روی میزان مواد آلی و بافت خاک مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور در منطقه مورد مطالعه ۵ منطقه دارای بندسار در نظر گرفته شده است. در هر یک از محل های منتخب سه پروفیل در داخل بندسار و سه پروفیل در خارج آن به عمق ۶۰ سانتی­متر حفر گردید و از سه عمق ۲۰-۰، ۴۰-۲۰ و ۶۰-۴۰ سانتی­متر آن نمونه­برداری صورت گرفت (جمعا ۹۰ نمونه). نمونه­ ها برای تعیین درصد مواد آلی، شن، سیلت و رس به آزمایشگاه منتقل شدند. سپس نتایج حاصل از آزمایشات به وسیله آزمون t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاکی از آن است که درصد مواد آلی در داخل بندسارها نسبت به خارج آن­ها بیشتر است و بیشترین میزان ماده آلی ۷۵/۱ درصد و در داخل بندسار و کمترین میزان آن ۴۸/۰ و در خارج بندسار می باشد و تفاوت میزان آلی در داخل و خارج بندسارها از لحاظ آماری در سطح ۵ درصد معنی­دار است. بیشترین میزان شن در مناطق شاهد و به میزان ۳۲/۸۲ درصد و بیشترین میزان سیلت و رس در داخل بندسارها و به ترتیب ۸۶/۵۲ و ۹۳/۵۲ درصد می باشد. به طور کلی نتایج نشان می دهد که بندسارها باعث افزایش ماده آلی خاک و نیز ریزتر شدن بافت خاک گردیده اند.

کلیدواژه ها

Flood harvesting, Soil texture, Bandsar, Agriculture, Arid area, Organic mater, استحصال سیلاب, بافت خاک, بندسار, کشاورزی, مناطق خشک, مواد آلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.