استفاده از آزمون گاما در پیش پردازش داده ها جهت مدل سازی سری های زمانی بارش

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله علمی سامانه های سطوح آبگیر باران، دوره: 4، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JIRCSA-4-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 169
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بابک محمدی

University of Tabriz

محمدعلی قربانی

University of Tabriz

چکیده

انتخاب ورودی های مناسب برای مدل های هوشمند از اهمیت به سزایی برخوردار است. زیرا باعث کاهش هزینه و صرفه جویی در وقت و افزایش دقت و کارایی مدل ها می شود. هدف از این مطالعه، کاربرد آزمون گاما برای انتخاب ترکیب بهینه متغیرهای ورودی که شامل تاخیر­های بارش، در مدل سازی سری زمانی بارش می باشد. سری زمانی ماهانه بارش در دوره زمانی ۱۳۸۳تا ۱۳۹۳ برای ایستگاه سینوپتیک رشت مورد استفاده قرار گرفت. پارامتر بارش با تاخیرهای مختلف به عنوان ورودی به آزمون گاما در نظر گرفته شد. نتایج این آزمون نشان داد که سری زمانی با سه تاخیر، نتایج بهتری را برای مدل سازی ارائه می دهد. شبیه سازی با استفاده از دو مدل شبکه بیزین و رگرسیون خطی چند متغیره انجام گرفت. کارایی مدل ها با استفاده از سه معیار: ضریب تبیین (R۲)، ریشه جذر میانگین خطا (RMSE) و شاخص پراکندگی (SI) محاسبه گردید. شبکه عصبی بیزین توانست بارش با سه ماه تاخیر را با مقدار ضریب تبیین ۸۲/۰ و ریشه جذر میانگین مربعات خطای ۸۴/۱۷ و شاخص پراکندگی ۱۷/۰ مدل­سازی کند. از میان این دو مدل با ساختار ورودی های یکسان، مدل شبکه عصبی بیزین عملکرد بهتری برای شبیه سازی سری زمانی بارش در مقایسه با رگرسیون چند متغیره داشته است. نتایج تحقیق نشان داد که آزمون گاما در انتخاب ترکیب ورودی مناسب در مدل های هوشمند می­تواند کارایی بهتری داشته باشد.

کلیدواژه ها

Bayesian network, Gamma test, Precipitation modeling, Multivariate linear regression, Time series, آزمون گاما, رگرسیون خطی چند متغیره, سری زمانی, شبکه بیزین, مدل سازی بارش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.