ارزیابی فرهنگ ایمنی و تعیین متغیر های فردی و شغلی پیش بینی کننده آن در صنایع استان قم

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات نظام سلامت، دوره: 12، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_HSR-12-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 69
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Mohsen محسن مهدی نیا

Department of Occupational Health, School of Health, Qom University of Medical Sciences, Qom, Iran

Alireza علیرضا کوهپایی

Associate Professor, Department of Occupational Health, School of Health, Qom University of Medical Sciences, Qom, Iran

Shahram شهرام ارسنگ جنگ

Lecturer, Department of Biostatistics, School of Health, Qom University of Medical Sciences, Qom, Iran

Abbas عباس صادقی

Department of Industrial Safety Engineering, School of Environmental Health and Safety, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran

Javad جواد ملکوتی

Department of Occupational Health, School of Health, Qom University of Medical Sciences, Qom, Iran

Ali علی کریمی

Department of Occupational Health, School of Health, Qom University of Medical Sciences, Qom, Iran

چکیده

مقدمه: فرهنگ ایمنی شاخصی از عملکرد ایمنی سازمان ها بوده و نقش اساسی در شکل گیری رفتار ایمنی کارکنان دارد. بنابراین، ارزیابی فرهنگ ایمنی و شناسایی متغیر های مرتبط با آن می تواند نقش مهمی در کاهش حوادث محیط کار داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی فرهنگ ایمنی و تعیین متغیر های فردی و شغلی مرتبط با آن در کارکنان صنایع مختلف استان قم انجام شد.روش ها: مطالعه حاضر، توصیفی- تحلیلی به صورت مقطعی روی ۲۸۹ نفر از کارکنان صنایع استان قم انجام شد. ابزار گرد آوری اطلاعات شامل پرسش نامه اطلاعات فردی- شغلی و پرسش نامه فرهنگ ایمنی بود. آنالیز داده ها در نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی Pearson، آزمون تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و رگرسیون خطی چندگانه انجام شد. یافته ها: میانگین امتیاز فرهنگ ایمنی برابر با ۷۳/۰ ± ۳۰/۳ بود. بیشترین امتیاز در بعد مشارکت و همکاری (۴۵/۰ ± ۵۳/۳) و کمترین در بعد محیط و اولویت ایمنی (۸۶/۰ ± ۰۶/۳) بود. اندازه صنعت، سابقه کار، مصرف دخانیات و ساعات کار روزانه دارای ارتباط معنی دار با فرهنگ ایمنی بود (۰۱/۰ > P) و در کل ۹/۱۹ درصد از تغییرات فرهنگ ایمنی را تبیین می کند.نتیجه گیری: با توجه به ارتباط متغیر های مورد مطالعه با فرهنگ ایمنی و از طرفی ارتباط فرهنگ ایمنی با عملکرد ایمنی و حوادث، این متغیر ها از عواملی هستند که به طور مستقیم یا غیر مستقیم بر روی بروز حوادث اثر دارد. بنابراین، نیاز است که نقش این متغیر ها در تدوین برنامه های کنترل حوادث و تصمیم گیری جهت ارتقای ایمنی در نظر گرفته شود.

کلیدواژه ها

فرهنگ ایمنی, کارگران, رفتار ایمنی, عملکرد, حوادث شغلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.