بررسی عملکرد کامپوزیت نانولوله کربنی/ کیتوسان در جذب آفت کش دیازینون از پساب های کشاورزی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات نظام سلامت، دوره: 13، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_HSR-13-4_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 127
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Tahere طاهره تقی زاده فیروزجایی

PhD Candidate, Department of Environmental Engineering, School of Environment, University of Tehran, Tehran, Iran

Naser ناصر مهردادی

Professor, Department of Environmental Engineering, School of Environment, University of Tehran, Tehran, Iran

Majid مجید بغدادی

Assistant Professor, Department of Environmental Engineering, School of Environment, University of Tehran, Tehran, Iran

Gholamreza غلامرضا نبی بیدهندی

Professor, Department of Environmental Engineering, School of Environment, University of Tehran, Tehran, Iran

چکیده

مقدمه: امروزه آلودگی منابع آب به وسیله سموم آفت کش و وجود باقی مانده آن در زنجیره غذایی، یکی از معضلات زیست محیطی محسوب می گردد. بنابراین، حذف آفت کش ها در طی فرایند تصفیه آب، اهمیت فراوانی دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی جذب آفت کش دیازینون توسط جاذب نانولوله کربنی/ کیتوسان (Chitosan/Carbon Nanotube یا CHN-CNT) انجام شد.روش ها: جاذب CHN-CNT از روش پیوند بین زنجیره پلیمری (Cross linking methods) با نسبت های وزنی مختلف نانولوله کربنی (Carbon Nanotube یا CNT) به کیتوسان به دست آمد. به منظور بررسی مورفولوژی و ساختار شیمیایی جاذب سنتز شده، از میکروسکوپ الکترونی روبشی (Scanning electron microscopy یا SEM) و طیف سنج مادون قرمز (Fourier-transform infrared spectroscopy یا FTIR) استفاده گردید. همچنین، تاثیر شاخص های میزان غلظت جاذب، غلظت دیازینون و زمان تماس بر میزان جذب دیازینون روی CHN-CNT مورد بررسی قرار گرفت.یافته ها: جاذب CHN-CNT تا حدود زیادی دیازینون را از محیط آبی حذف نمود؛ به طوری که ظرفیت جذب دیازینون (qe) در غلظت ۵۰ میلی گرم بر لیتر دیازینون و غلظت ۵/۰ گرم بر لیتر جاذب و زمان ۶۵ دقیقه، به ۵۹ میلی گرم به گرم جاذب رسید. فرایند احیای جاذب با چهار چرخه متوالی انجام گرفت. درصد احیای جاذب در چرخه چهارم، ۹/۹۴ درصد به دست آمد.نتیجه گیری: استفاده از جاذب CHN-CNT به دلیل ساخت آسان، کارایی بالا در جذب و قابلیت احیای موثر وآسان، می تواند به عنوان جاذب مناسبی در حذف آفت کش ها از منابع آبی آلوده مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

آفت کش, دیازینون, کیتوسان, نانولوله کربنی, جذب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.