ارزیابی ذخیره تخمدانی به وسیله آزمون چالش کلومیفن

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-10-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 109
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهتاب زینال زاده

استادیار گروه زنان و زایمان و فلوشیپ نازایی دانشگاه علوم پزشکی بابل

زهرا بصیرت

استادیار گروه زنان و زایمان دانشگاه علوم پزشکی بابل

کریم ا... حاجیان

استاد گروه پزشکی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی بابل

مهرانگیز بالغی

کارشناس مامایی

چکیده

مقدمه: اختلالات تخمک گذاری به صورت چرخه های قاعدگی نامنظم، علت ۴۰% از ناباروری ها است. تعیین پاسخ این بیماران به درمان های تحریک تخمک گذاری یکی از اقدامات مهم در شروع درمان است. این مطالعه به منظور بررسی ارزش آزمون چالش کلومیفن در ارزیابی ذخایر تخمدانی انجام شده است.   روش کار: این مطالعه توصیفی بر ۵۶ خانم نازا با سن کمتر از ۴۰ سال که برای تزریق اسپرم داخل سیتوپلاسمی انتخاب شده بودند، در سال ۱۳۸۲ در مراکز نازایی بابل انجام شده است. در روز سوم سیکل FSH پایه اندازه گیری شد، سپس mg ۱۰۰ کلومیفن سیترات خوراکی در طی روزهای ۵-۹ سیکل داده شد و روز دهم مجددا FSH اندازه گیری گردید. سپس کلیه بیماران که به روش درمانی طولانی تحریک تخمک گذاری شده بودند و مجموع FSH روز سوم و دهم آنان کمتر از mIU/mL۲۶ بود، به عنوان مواد آزمون کلومیفن طبیعی در نظر گرفته شدند. داده ها با استفاده از آزمون های آماری تی تست و آزمون دقیق فیشر تجزیه و تحلیل و ۰۵/۰ p< معنی دار تلقی شد.   نتایج: در این مطالعه میانگین سنی بیماران ۱/۹±۱/۳۱ سال بود. از ۵۶ نفر، ۴۹ نفر دارای آزمون چالش کلومیفن سیترات (CCCT) طبیعی بودند که ۳۸ نفر از این تعداد ذخیره تخمدانی مناسب داشتند و ۷ نفر ccct غیر طبیعی داشتند که ۵ نفر دارای ذخیره مناسب بودند. میانگین نتیجه آزمون چالش کلومیفن mIu/ml۱/۹ ±۵/۱۵ بوده و اکثر افرادی که دارای ccct طبیعی و ذخیره تخمدانی مناسب بودند، کمتر از ۳۵ سال سن داشتند ولی اختلاف معنی داری در سنین پایین و بالای ۳۵ سال بین گروه ccct طبیعی و غیر طبیعی از نظر ذخیره تخمدانی وجود نداشت. همچنین بین میانگین تعداد فولیکول، تخمک های لقاح یافته و تعداد جنین های منتقل شده نیز در دو گروه اختلاف معنی داری وجود نداشت.   نتیجه گیری: با توجه به نتایج این مطالعه در ارزیابی ذخیره تخمدانی، سن بیمار، سطح FSH پایه و تعداد فولیکول های پایه علاوه بر آن آزمون چالش کلومیفن را باید مد نظر داشت.

کلیدواژه ها

ذخیره تخمدانی, آزمون چالش کلومیفن, ناباروری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.