بررسی ارتباط زمان وقوع لاکتوژنز II و شاخص های تن سنجی مادران بعد از زایمان

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 13، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-13-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 125
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزانه جعفرنژاد

کارشناس ارشد مامایی/ عضو هیئت علمی دانشکده ی پرستاری مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

فرحت گلیجانی

. دانشجوی کارشناسی ارشد مامایی، دانشکده ی پرستاری مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

سوسن پارسای

دانشیار/دکتری تخصصی تغذیه در امور بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران

حبیب اله اسماعیلی

دانشیار گروه آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

مقدمه : یکی از دلایل عدم موفقیت مادران در امر شیردهی تاخیر در وقوع لاکتوژنز II می باشد . اخیرا چاقی مادر به عنوان یکی از عوامل موثر در تاخیر وقوع لاکتوژنز II مطرح است . بر این اساس پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط  زمان وقوع لاکتوژنز II و شاخص های تن سنجی مادران در ۱۴ روز بعد از زایمان صورت گرفته است.  روش کار : این مطالعه توصیفی تحلیلی برروی ۱۰۳ زن زایمان کرده در بیمارستانهای شهید رجایی تنکابن و امام سجاد ( ع ) رامسر در مدت یکسال انجام شده است . نمونه ها به روش مبتنی بر هدف انتخاب شدند و بر حسب زمان گزارش مادر مبتنی بر وقوع لاکتوژنز II از اولین روز بعد از زایمان، در دو گروه ۷۲ ساعت و کمتر و بیشتر از ۷۲  ساعت قرار گرفتند . سپس در روز ۱۴ بعد از زایمان شاخص های تن سنجی مادر اندازه گیری و ثبت می شد . جهت گردآو ری داده ها از فرمهای مصاحبه، ثبت اطلاعات از پرونده و مشاهده استفاده گردید . تجزیه و تحلیل د اده ها با استفاده از آزمون های t ، مجذور کای، آزمون من ویتنی، آزمون دقیق فیشر، همبستگی پیرسون و رگرسیون  لوجستیک انجام شد.  یافته ها : آزمون ضریب همبستگی پیرسون ارتباط مس تقیم و معنی داری ، بین شاخص های تن سنجی ۱۴ روز بعد از  زایمان مادر و زمان وقوع لاکتوژنز II نشان داد . دور میانی بازو (p=۰/۰۱۲ ، r=۰/۲۴۸ ) ، دور ساق با ، r=۰/۳۷۸) بدنی توده شاخص و ( p=۰/۰۱۸ ، r=۰/۲۳۳) پوستی چین ضخامت ، ( p< ۰/۰۰۱ ، r=۰/۳۸۷) p< ۰/۰۰۱ ) با زمان وقوع لاکتوژنز II ارتباط داشتند . نتایج آزمون رگرسیون لوجستیک نشان داد شاخص توده بدنی  مادر نقش تعیین کننده تری در تاخیر در وقوع لاکتوژنز II دارد (p=۰/۰۰۶ ) همچنین با استفاده از منحنی ROC ،  مشخص شد که مادران با شاخص توده بدنی ۲۹ و بیشتر در وقوع لاکتوژنز II تاخیر دارن د (p< ۰/۰۰۱ ).  نتیجه گیری : تمام شاخص های تن سنجی با زمان وقوع لاکتوژنز II ارتباط مستقیم و معنی داری دارند اما شاخص توده بدنی نسبت به سایر شاخص ها از ا عتبار بالاتری بر خوردار می باشد

کلیدواژه ها

لاکتوژنز II, شاخص های تن سنجی, بعد از زایمان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.