بررسی عوامل خطر سرطان پستان در زنان استان گلستان: یک مطالعه مورد شاهدی

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 13، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-13-6_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 90
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیما بشارت

دکترای حرفه ای، مرکز تحقیقات گوارش و کبد گلستان، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گلستان، ایران

محمدرضا مطیع

استادیار جراح عمومی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

مهسا بشارت

دانشجوی پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گلستان، ایران

غلامرضا روشندل

دکترای حرفه ای، مرکز تحقیقات گوارش و کبد گلستان، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گلستان، ایران

چکیده

مقدمه: سرطان پستان شایع ترین سرطان زنان (بدون درنظر گرفتن سرطان پوست) در دنیا است. شیوع آن سالانه ۲ % افزایش می یابد. شناسایی عوامل خطر قابل تغییر در این سرطان در مطالعات مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. هدف از مطالعه حاضر بررسی عوامل خطر سرطان پستان در زنان استان گلستان بود.   روش کار: در این مطالعه مورد شاهدی تمام موارد سرطان پستان ثبت شده در سیستم ثبت سرطان استان گلستان در سال های ۱۳۸۳ تا ۱۳۸۵و همسایگان با رده سنی مشابه از نظر عواملی مانند سن ازدواج، سن قاعدگی، سن حاملگی، مدت شیردهی و سایر عوامل فردی بررسی شدند (۱۳۴مورد و۱۳۳ شاهد ) . داده ها با مصاحبه بر اساس پرسش نامه تهیه شده جمع آوری شد. داده ها با آزمون تی مستقل و مجذور کای به کمک نرم افزارSPSS (نسخه ۱۳) تحلیل شد.   یافته ها: در افراد با سن ازدواج زیر ۲۹/۱۹ سال شانس ابتلا به سرطان پستان ۷۶/۰ برابر، در سن قاعدگی زیر ۳۷/۱۳ شانس ابتلا ۳/۱، در افراد با سن یائسگی زیر ۶/۴۶ سال شانس سرطان پستان۹۱/۲برابر (۰۲۱/۰p=)، در سن حاملگی کمتر از ۵۱/۲۰ سال شانس ابتلا به سرطان پستان ۸۷/۰ برابر، در شیردهی بیش از ۳۵/۶۴ ماه شانس سرطان پستان ۷۳/۰ برابر، در افراد مجرد ۳۳/۱ برابر و در تحصیلات زیر دیپلم ۲/۱ برابر بود. در افراد دارای سابقه سرطان در فامیل درجه اول و دوم به ترتیب شانس ابتلا ۵۳/۰ و ۶۷/۰ برابر بود.   نتیجه گیری: ارتباط معنادار بین متغیرهای مورد بررسی (به جز سن یائسگی) و شانس ابتلاء به سرطان پستان وجود ندارد. پیشنهاد می شود مطالعات هم گروهی وسیع تری در این زمینه انجام شود.

کلیدواژه ها

سرطان پستان, عوامل خطر, سن یائسگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.