بررسی باورها، قصد رفتاری و عوامل پیشگویی کننده سزارین از دیدگاه زنان باردار شهر همدان

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 14، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-14-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 124
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بابک معینی

استادیار، مرکز تحقیقات علوم بهداشتی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.

حمید اله وردی پور

دانشیار، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.

حسین محجوب

استاد، مدیر گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران

سعید بشیریان

مربی، دانشجوی دکتری آموزش بهداشت دانشگاه تربیت مدرس،گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.

چکیده

مقدمه: زایمان سزارین نسبت به زایمان طبیعی، برای مادر و نوزاد خطرات بیشتری دربردارد. در بسیاری از موارد باورهای ناصحیح و هنجارهای انتزاعی و عدم آگاهی، ترغیب کننده و تعیین کننده نوع انجام زایمان است. این مطالعه با هدف تعیین عوامل پیشگویی کننده، باورها و قصد رفتاری برای انتخاب عمل سزارین در زنان باردار شهر همدان انجام شد.   روش کار: این مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی ۳۴۶ نفر از زنان باردار مراجعه کننده به کلینیک تخصصی زنان و زایمان و مراکز بهداشتی درمانی شهر همدان انجام شد. نمونه ها به صورت تصادفی انتخاب و اطلاعات مربوط به متغیرهای دموگرافیک، باورها و قصد رفتاری نسبت به روش زایمانی، و عوامل پیشگویی کننده تمایل به انتخاب روش سزارین از طریق پرسشنامه و مصاحبه جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده، با آزمون رگرسیون لوجستیک، با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه ۱۱) صورت گرفت.   یافته ها: ۲/۵۰% زنان باردار روش سزارین و ۲/۴۴% زایمان طبیعی را انتخاب کرده بودند.۸۶ نفراز زنان باردار (۴/۴۹%) نظر پزشک معالج و ۶۳ نفر (۳۶%) عدم احساس درد را علت اصلی انتخاب سزارین گزارش کردند. آزمون رگرسیون لوجستیک نشان دادکه تعداد حاملگی، بستن لوله های رحمی، سابقه بیماریهای زمینه ای، نازایی، مشخص بودن زمان زایمان، زایمان بی درد، پیشنهاد همسر و حفظ سلامت نوزاد، پیشگویی کننده انتخاب روش سزارین بودند )۰۵/۰(p< . افزایش سطح سواد مادران، اشتغال آنها، افزایش سن و بارداری اول موجب افزایش درخواست زنان باردار برای انجام سزارین بود) ۰۵/۰(p< .   نتیجه گیری:با شناسایی، اصلاح و ارتقای باورهای زنان نسبت به زایمان طبیعی و همچنین با افزایش امکانات و استانداردهای انجام زایمان طبیعی، می توان میزان انجام سزارین های غیر ضروری را کاهش داد. آموزش و مشاوره با خانواده ها از طریق مراکز بهداشتی و رسانه ها پیشنهاد می شود.

کلیدواژه ها

سزارین, باورهای زنان, زایمان, قصد رفتاری, عوامل پیشگویی کننده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.