کیفیت خواب در اواخر بارداری و افسردگی پس از زایمان
- سال انتشار: 1390
- محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 14، شماره: 8
- کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-14-8_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 185
نویسندگان
کارشناس ارشد مامایی، دانشکده پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس تهران، تهران، ایران.
استادیار بهداشت، دانشکده پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس تهران، تهران، ایران.
دانشیار گروه آمار زیستی، دانشکده پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس تهران، تهران، ایران.
چکیده
مقدمه: بارداری از نظر فیزیولوژیکی و روانشناختی بر خواب زنان اثر می گذارد. به نظر می رسد کیفیت نامطلوب خواب در اواخر بارداری پیشگویی کننده علایم افسردگی در چند هفته اول پس از زایمان می باشد. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط کیفیت خواب در اواخر بارداری با علائم افسردگی پس از زایمان صورت گرفت. روش کار: این مطالعه طولی آینده نگر بر روی ۱۵۶ زن حامله نخست زا با سن حاملگی ۳۰ - ۲۸ هفته بارداری از ۱۰ مرکز بهداشتی درمانی قم انجام شد. افراد مورد مطالعه پرسشنامه ای شامل شاخص کیفیت خواب پیتزبورگ، سنجش اضطراب اسپیل برگر و نگرش زایمان هارتمن را در هفته ۲۸ و مجددا در هفته ۳۸ بارداری تکمیل کردند. ۳ ماه پس از زایمان، علائم افسردگی آنان با استفاده از پرسشنامه ادینبورگ بررسی شد. داده ها از طریق آزمون کای دو و منتل هنزل، تحلیل رگرسیون لوجستیک و آنالیز واریانس دو طرفه با استفاده از نرم افزار SPSS(نسخه ۱۶) تجزیه و تحلیل شد. یافته ها: ارتباط آماری معنی داری بین نمرات کیفیت خواب هفته ۲۸ و ۳۸ بارداری با علائم افسردگی پس از زایمان یافت شد (۰۵/۰< p). کیفیت نامطلوب خواب در هفته ۲۸ بارداری (۹/۳=OR) و هفته ۳۸ بارداری (۴/۳=OR) تقریبا چهار برابر شانس خطر علائم افسردگی پس از زایمان را افزایش می دهد (۰۳/۰=p). نتیجه گیری: کیفیت خواب عامل مستعد کننده افسردگی پس از زایمان می باشد. از این رو ارزیابی کیفیت خواب در زنان باردار و ارائه مداخلات مناسب در طول بارداری برای کاهش افسردگی پس از زایمان پیشنهاد می شود.کلیدواژه ها
افسردگی پس از زایمان, بارداری, زنان نخست زا, کیفیت خواباطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.