اثرات مجزا و ترکیبی تمرینات هوازی و کورکومین بر تحرک پذیری و شکل اسپرم و هورمون های تولید مثلی در موش های آلوده به سرب

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 15، شماره: 11
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-15-11_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 53
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عقیل کوثری

دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیولوژی ورزش، دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران

اباصلت حسین زاده کلاگر

دانشیار گروه زیست شناسی سلولی و مولکولی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران

ولی الله دبیدی روشن

دانشیار گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران.

چکیده

مقدمه: مطالعات متعددی تاثیر مثبت تمرینات مقاومتی بر دستگاه تولید مثلی را گزارش داده اند، اما تاکنون اثربخشی تمرینات هوازی با و بدون مکمل کورکومین، به ویژه در طی قرارگیری همزمان در معرض آلودگی مزمن با سرب مورد بررسی قرار نگرفته است، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر همزمان و مجزای دویدن هوازی و مکمل آنتی اکسیدانی کورکومین بر تحرک پذیری و شکل اسپرم و هورمون های تولید مثلی در موش های آلوده به سرب انجام شد. روش کار: این مطالعه تجربی آزمایشگاهی در سال ۱۳۸۹ بر روی ۶۰ موش نر ویستار انجام شد. موش ها به صورت تصادفی به ۶ گروه ۱۰ تایی شامل گروه های: پایه، شم (حلال کورکومین)، تمرین- سرب، کورکومین- سرب، سرب و تمرین-کورکومین- سرب تقسیم شدند. برنامه تمرینی شامل دویدن پیشرونده روی نوار گردان بدون شیب به مدت ۸ هفته، هر هفته ۵ جلسه با سرعت ۲۲-۱۵ متر در دقیقه و به مدت ۶۴-۲۵ دقیقه انجام شد. مکمل کورکومین به مدت ۸ هفته، هفته ای ۳ روز به مقدار ۳۰ میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن و سرب نیز به مقدار ۲۰ میلی گرم/کیلوگرم به صورت زیر صفاقی تزریق شد. پس از اندازه گیری هورمون های تولید مثل، تحرک پذیری و شکل اسپرم با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه و نرم افزار آماریSPSS (نسخه ۱۳) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: القای سرب باعث کاهش غیر معنی دار هورمون های تستوسترون (۸۸۵/۰=p)، محرک فولیکولی (۱۲۶/۰=p)، لوتئینی (۹۸۱/۰=p) و افزایش غیر معنی دار مقادیر مالوندی آلدهید در بافت های بیضه (۰۹۵/۰=p) و اپیدیدیم ها (۱۵۰/۰=p) در مقایسه با گروه های تیمار شد. تزریق سرب باعث کاهش غیر معنی دار تحرک پذیری و شمارش اسپرم های طبیعی در گروه سرب نسبت به گروه های دیگر شد (مقدار p به ترتیب برابر با ۲۲۸/۰ و ۰۸۷/۰). با این وجود، استفاده از تمرین هوازی و یا مکمل آنتی اکسیدانی گیاهی فقط باعث مهار اثرات زیان بار ناشی از قرارگیری در معرض سرب بر این شاخص ها شده است. نتیجه گیری: قرارگیری در معرض آلودگی هوا اثرات مضری بر دستگاه تولید مثل دارد، اما انجام فعالیت های منظم هوازی و یا مکمل آنتی اکسیدانی گیاهی فقط باعث مهار اثرات زیان بار آلاینده ها شده و باعث بهبود بیشتر کیفیت و کمیت شاخص های تولید مثلی نمی شود.

کلیدواژه ها

استقامت بدنی, تولید مثل, دویدن, سرب, کورکومین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.